11.6 C
Sarajevo
23.09.2024

Hezbolah bi mogao nadvladati izraelski Iron Dome u slučaju rata

Američki funkcioneri ozbiljno su zabrinuti da bi u slučaju punog rata između Izraela i Hezbolaha, ova grupa mogla nadvladati izraelsku protuzračnu odbranu na sjeveru, uključujući i hvaljeni sistem protuzračne odbrane Iron Dome, rekla su tri američka funkcionera CNN-u.

Strahovi, za koje su amerikanci rekli da im ih je saopćio i Izrael, da bi Iron dome mogao biti ranji na Hezbolahov golemi arsenal projektila i bespilotnih letjelica, samo rastu, jer Izrael sve više pokazuje amerima da se priprema za kopneni i zračni prodor u Liban.

Izraelski funkcioneri rekli su SAD-u da planiraju premjestiti resurse iz južnog dijela Gaze u sjeverni Izrael u pripremi za moguću ofanzivu protiv grupe, rekli su za CNN.

- OGLAS -

“Procjenjujemo da će barem neke Iron Dome baterije biti preopterećen”, rekao je viši funkcioner uprave.

Izraelske funkcioner je rekao da će to biti vjerovatnije ako bi Hezbolah izveo napad velikih razmjera uglavnom koristeći precizno navođeno oružje, od čega bi odbrana sistema mogla biti izazovna. Hezbolah je godinama skladištio precizno vođeno naouružanje i projektile iz Irana, zbog čega je Izrael više puta izrazio zabrinutost.

- Advertisement -

Ranije ovog mjeseca, Hezbolah je objavio video koji navodno prikazuje dron kako napada i oštećuje bateriju Iron Dome u vojnoj bazi u sjevernom Izraelu. Izraelski medij izvijestio je da je to prvi dokumentirani slučaj da je sistem uspješno pogođen.

IDF je rekao da nije svjestan bilo kakve štete na sistemu, ali izraelci su rekli SAD-u da vjeruju da bi Iron Dome mogao biti ranjiv, posebno u sjevernom Izraelu, i bili su iznenađeni sofisticiranošću Hezbolahovih dosadašnjih napada, rekla su dva američka funkcionera. Glavna briga je Hezbolah koji koristi veliki broj precizno vođenog streljiva i projektila, rekao je izvor upoznat s prijetnjom.

Libanska grupa također je ove sedmice objavila devetominutni video, snimljen dronom, koji prikazuje osjetljive izraelske vojne lokacije u nekoliko izraelskih gradova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA