18.6 C
Sarajevo
07.10.2024

Hezbolah probio izraelsku “željeznu kupolu”: Rakete pogodile grad Haifu

Rakete libanske militantne grupe Hezbolah pogodile su Haifu, treći po veličini grad u Izraelu, saopštila je rano jutros izraelska policija, a izraelski mediji su prenijeli da je deset osoba povrijeđeno na sjeveru zemlje.

Hezbolah je saopštio da je salvom raketa ciljao vojnu bazu južno od Haife, a u medijskim izvještajima se navodi da su dvije rakete pogodile Haifu, prenosi Reuters. Policija u tom gradu saopštila je da je u napadu oštećeno nekoliko objekata i da je primljeno nekoliko dojava o lakše povrijeđenima koji su prevezeni u obližnju bolnicu.

Hezbolahove rakete pogodile su izraelski grad Haifu. Pet osoba je povrijeđeno, a policija kaže da je oštećeno nekoliko zgrada. Bio je to prvi direktni napad na sjeverni grad koji je izbjegao obično pouzdane sisteme protivvazdušne odbrane izraelske vojske, među kojima je i moćna „željezna kupola“. Vojska je potvrdila da istražuje kako su projektili koje je ispalio Hezbolah uspjeli da probiju izraelske PVO.

- OGLAS -

Hezbolah je saopštio da je gađao vojnu bazu južno od Haife talasom projektila Fadi 1. Mediji su naveli da su ukupno dvije rakete pogodile Haifu, treći izraelski grad po veličini, dok ih je još pet pogodilo Tiberias.

U međuvremenu, izraelska vojska (IDF) je saopštila da su avioni ratnog vazuhoplovstva pogodili ciljeve koji pripadaju Hezbolahovom obavještajnom štabu u Bejrutu, uključujući infrastrukturu za prikupljanje obavještajnih podataka, komandne i druge objekte.

- Advertisement -

Tokom proteklih nekoliko sati, u zračnim napadima pogođena su skladišta oružja Hezbolaha u području Bejruta, navodi se u saopštenju IDF-a i naglašava da su nakon napada uočene sekundarne eksplozije što, kako se navodi, ukazuje na prisustvo naoružanja.

U izraelskim zračnim napadima također su pogođena Hezbolahova uporišta na jugu Libana i u oblasti doline Beka uključujući skladišta oružja, infrastrukturne objekte, komandni centar i raketnu lansirnu rampu, dodaje se u saopštenju IDF-a.

Napadi Hamasa

Oružano krilo Hamasa saopštilo je da je bombardovalo grad u centralnom Izraelu baražom raketa „makadmeh M90“. Hamas je na Telegramu objavio da je taj napad izveo u okviru tekućih borbi radi iscrpljivanja Izraela i da to predstavlja odgovor na, kako se navodi, „izraelske masakre nad civilima i namjerno raseljavanje“ palestinskog naroda, prenela je Al Džazira. 

Izraelska vojska je saopštila da su u centralnom Izraelu aktivirana upozorenja na zračnu opasnost, a izraelski Kanal 12 javio je da vojska detektovala lansiranje pet raketa prema Tel Avivu i obližnjim gradovima, uključujući Holon i Bat Jam.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA