14 C
Sarajevo
18.10.2024

Hezbollah kaže da će eskalirati rat s Izraelom nakon što je ubijen vođa Hamasa

Libanska militantna grupa Hezbollah saopćila je u petak da prelazi na novu i eskalirajuću fazu u svom ratu protiv Izraela, dok je Iran objavio da će “duh otpora biti ojačan” nakon ubistva vođe Hamasa Jahje (Yahya) Sinwara.

Sinwar, organizator napada 7. oktobra 2023. godine koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je tokom operacije izraelskih vojnika u palestinskoj enklavi u srijedu, što je ključni događaj u jednogodišnjem sukobu.

Zapadni lideri rekli su da je njegova smrt pružila priliku za okončanje sukoba, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da će rat trajati sve dok se ne vrate taoci koje su uhvatili Hamasovi militanti.

- OGLAS -

“Danas smo poravnali račune. Danas je zlu zadat udarac, ali naš zadatak još uvijek nije završen” – rekao je Netanyahu u snimljenoj video izjavi nakon što je smrt potvrđena u četvrtak.

“Dragim porodicama talaca poručujem: Ovo je važan trenutak u ratu. Nastavit ćemo punom snagom dok svi vaši najmiliji, naši najmiliji, ne budu kući” – dodao je.

- Advertisement -

Vjeruje se da se Sinwar, koji je imenovan za generalnog vođu Hamasa nakon ubistva političkog šefa Ismaila Hanijeha u Teheranu u julu, skrivao u labirintu tunela koje je Hamas izgradio ispod Gaze u protekle dvije decenije.

Ubili su ga tokom pucnjave u južnoj Gazi u srijedu izraelski vojnici koji u početku nisu bili svjesni da su uhvatili neprijatelja broj jedan svoje zemlje, rekli su izraelski zvaničnici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA