25.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Historijski uspjeh: Aviokompanija SkyAlps uspostavila bazu na Aerodromu Mostar, uvodi se osam novih linija

Italijanska aviokompanija SkyAlps potpisala je danas ugovor sa Aerodromom Mostar o uspostavljanju baze, ali i uspostavu osam novih letova iz Mostara. Planirano je da ova aviokompanija leti iz Mostara ka sljedećim destinacijama: Rim, Minhen, Catania, Palermo, Napulj, Bari, Bergamo, Štutgart ili Beč.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je ovo fantastičan događaj jer pvi put u historiji je Aerodrom potpisao ugovor o baziranju sa aviokompanijom.

“Svjedočili ste zadnjih tri i po godine enromnom radu, rastu i dobrom rezultatu Aerodroma Mostar pod ovom upravom i administracijom. Od 0 putnika sada pričamo o 40.000 putnika, o šest redovnih linija, povezanosti Grada Mostara s ostatkom Evrope i svijeta”, rekao je Kordić.

- OGLAS -

Kazao je kako su svi zaslužni za ovo, od federalnog ministarstva, preko premijerke HNK do uprave Aerodroma Mostara.

Vlada FBiH je izdvojila 345.000 KM za realizaciju ovog ugovora.

- Advertisement -

“Sretni smo, svečani je ovo dan za Grad Mostar i imat će pozitivne implikacije na cijelu FBiH”, rekla je federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić poručivši kako će i dalje biti partner ovom aerodromu.

Premijerka Marija Buhač kazala je kako misli da u ovom trenutku nisu ni svjesni šta ovaj ugovor znači za Hercegovčako-neretvanski kanton i privredu te razvij ove regije.

“Sve što je aerodrom uradio u prošloj godini su bili iskoraci prema naprijed, ali je ovo skok unaprijed”, poručila je.

Vlada HNK je izdvojila dva miliona KM za Aerodrom Mostar.

Marko Đuzel , direktor Aerodroma Mostar kazao je kako planiraju da iduće godine imaju 65.000 putnika.

“Pregovaramo s još jednom aviokompanijom i onda bismo iduće godine imali rekordnu godinu”, rekao je direktor Aerodroma Mostar.

U planu je i širenje terminalne zgrade, širenje voznih staza i uređenje rasvjete.

Predstavnik avikompanije SkyAlps zahvalio se svima i naglasio kako je cilj povezati Mostar sa svijetom i svijet s Mostarom.

“Sve ovo ne bi bilo moguće ostvariti bez podrške lokalnih vlasti”, rekao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA