20 C
Sarajevo
16.05.2024

Ibrahim Hadžibajrić ostaje u pritvoru još dva mjeseca

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva i produžio pritvor još za dva mjeseca optuženom Ibrahimu Hadžibajriću, bivšem načelniku Općine Stari Grad.

Pritvor je produžen i njegovom sinu Seidu i Elmedinu Karišiku, vlasniku firme “Plaza”

Ovu informaciju potvrdila je za portal “Avaza” Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

- OGLAS -

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Hadžibajrića i još četiri osobe, zbog organizovanog kriminala i drugih krivičnih djela.

Optužnicom se, osim Hadžibajrića, terete i Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić, Alma Destanović, Fahrudin Novalija i firme “Plaza Group“.

- Advertisement -

Prema ranijem saopćenju, optužnica protiv Hadžibajrića je podignuta zbog organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara i drugih oblika koristi, pranjem novca, krivotvorenjem službene isprave, sprečavanjem dokazivanja i davanjem lažnih podataka o imovini i prihodima, u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Karišik se tereti za organizovani kriminal u vezi s davanjem dara i drugih oblika koristi, pranjem novca, davanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanjem lažnog iskaza i zloupotrebom ovlaštenja u privrednom poslovanju, saopćeno je ranije. Hadžibajrić i Karišik su, kako je Tužilaštvo ranije navelo, organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. do 2023. počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu općine Stari Grad.

Seid Hadžibajrić je optužen za organizovani kriminal u vezi s pranjem novca i primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Destanović za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i pranjem novca. Ona je ova djela, prema Tužilaštvu, počinila kao sekretar uprave Općine Stari Grad.

– Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović su, prekoračenjem svojih službenih ovlaštenja, zaobilazili Općinsko vijeće Općine Stari Grad za donošenje odluka o upravljanju imovinom Općine, kako bi ih dodijelili firmama ‘Parking tim’, ‘EuroPark’ i ‘Šemrani’, u kojima je Elmedin Karišik postavio pojedine osobe za direktore, a u stvarnosti su on i Seid Hadžibajrić vodili sve poslove i zajedno s Ibrahimom Hadžibajrićem dijelili novac koji su te firme ostvarivale izdavanjem“, navedeno je u ranijem saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA