19 C
Sarajevo
11.05.2024

IGK reagirao na izjavu izraelskog ambasadora: “Negiranje genocida u Srebrenici je radikalno nečovječan i podao proces”

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) obratio se povodom sramotnih izjava izraelskog ambasadora u Srbiji Jahela Vilana (Yahel), koji je kazao da “Izrael nije prihvatao nazivanje zločina u Srebrenici genocidom”. 

Poručili su da je anticivilizacijskih, neljudski reći da “Izrael nikada nije prihvatio da se zločin u Srebrenici nazove genocidom”.

– Negiranje genocida u Srebrenici je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Danas je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o genocidu u Srebrenici – navode iz IGK-a.

- OGLAS -

Naveli su i da se kampanja negiranja pretvorila u veličanje presuđenih zločinaca. 

– Ambasador mora znati da svi imamo dužnost sprječavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova. Zato umjesto negiranja genocida u Srebrenici pozivamo na akciju protiv mržnje radi uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija kako bi se svijetu pokazalo da zločinac nema šanse. Zauzmimo se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo žrtava genocida u Srebrenici, protiv negiranja genocida i protiv veličanja presuđenih ratnih zločinaca. Jer kampanja negiranja genocida u Srebrenici se pretvorila u otvoreno slavljenje nalogodavaca i izvršilaca genocida. Negiranje genocida u Srebrenici, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca je kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija – ističu u IGK-u.

- Advertisement -

Iz Instituta su poručili ambasadoru da negiranje genocida nije mišljenje, nego faza genocida.

Dodali su da je genocid u Srebrenici najteži zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata jer predstavlja zločin takvih razmjera da šokira savjest čovječanstva. 

– Žrtvama predstoji dugi marš istine, kulture sjećanja i pravde u ime pobjede svjetske institucionalizacije kulture sjećanja na genocid u Srebrenici putem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u ime poraza animalnog animoziteta, represije i brutalnosti koji čuće u ljudskog umu. Danas žrtve genocida u Srebrenici traže put do istine i pravde u Ujedinjenim nacijama. Mi ćemo zapamtiti ne riječi naših neprijatelja, već šutanje naših prijatelja – stoji u saopćenju IGK-a.

Na kraju su ga upozorili kako genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici od strane srpskih vojnih i policijskih struktura nije stvar lične prosudbe, već da je riječ o historijskoj činjenici utvrđenoj u sudskim procesima. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA