11 C
Sarajevo
27.10.2024

Iran sprema osvetu Izraelu: Na teheranskom Trgu Palestine postavljen natpis

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je Izrael preko noći napao ciljeve u Iranu na temelju vlastitih interesa, a ne prema “američkom diktatu”.

Njegov ured je izdao saopćenje reagirajući na “potpuno lažne” izvještaje u kojem se tvrdi da je vojska izbjegla udar na iranska plinska i naftna postrojenja zbog pritiska SAD-a.

“Izrael je unaprijed odabrao mete napada prema svojim nacionalnim interesima, a ne prema američkom diktatu. Tako je bilo i tako će biti” – poručeno je iz ureda.

- OGLAS -

Desetine aviona izraelskih zračnih snaga, uključujući borbene avione, špijunske i avione za pretakanje goriva u zraku, učestvovali su u napadima na Iran jučer ujutro, potvrdio je portparol izraelskih snaga.

“Udari su izvedeni oko 1.600 kilometara od Izraela” – rekao je potpukovnik Nadav Šošani (Shoshani) za CNN.

- Advertisement -

Nije objavio dodatne detalje i nije želio potvrditi jesu li izraelski avioni ušli u iranski zračni prostor. Inače, izraelski napad na Iran uništio je kritičnu komponentu iranskog programa za proizvodnju balističkih projektila, što je objavio Axios pozivajući se na tri anonimna izraelska izvora.

Uništavanje opreme ozbiljno šteti sposobnosti Irana da obnovi svoje zalihe projektila i moglo bi odvratiti Iran od daljnjih masovnih raketnih napada na Izrael, rekli su izvori. Izvori su rekli da je Izrael pogodio 12 “planetarnih miksera” koji se koriste za proizvodnju krutog goriva za balističke projektile dugog dometa, a koji čine najveći dio iranskog raketnog arsenala.

Ipak, čini se da Teheran ne misli ostati miran. Kao odgovor na izraelske napade u kojima su ubijena četiri iranska vojnika, na teheranskom Trgu Palestine postavljen je natpis na hebrejskom i farsiju s natpisom: “Stiže još jedna oluja…”

Iranska vojska je u izjavi rekla da je izraelski napad izveden iz zračnog prostora Iraka i dodala da je nekoliko radarskih sistema pretrpjelo ograničena oštećenja. Iranska vojska nije spomenula štetu na lokacijama za proizvodnju projektila ili bespilotnih letjelica i naglasila je da Iran zadržava pravo na odgovor.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA