8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Iranska mornarica zaplijenila brod izraelskog milijardera (VIDEO)

Iranska novinska agencija Tasnim saopćila je da je mornarica Iranske revolucionarne garde (IRCG) zaplijenila teretni brod MSC Aries koji je povezan sa Izraelom.

Snimak koji je prvi objavio Associated Press prikazuje komandose kako helikopterom upadaju u brod u blizini ključnog plovnog puta.

Brod MSC Aries plovio je pod portugalskom zastavom, a povezan je sa londonskom kompanijom Zodiac Maritime. Zodiac Maritime je dio Zodiac grupe izraelskog milijardera Eyala Ofera.MSC Aries je posljednji put lociran kod Dubaija na putu prema Hormuški moreuzu u petak. Brod je isključio podatke o praćenju, što je uobičajeno za brodove povezanih s Izraelom koji se kreću kroz regiju.

- OGLAS -

Snimak prikazuje napad koji je ranije prijavila britanska mornarica. U njemu je opisano da je plovilo “zaplijenjeno od strane regionalnih vlasti” u Omanskom zaljevu kod emiratskog lučkog grada Fujairah, bez pojašnjenja.

Na snimku, komandosi su se spustili na gomilu kontejnera koji su sjedili na palubi broda.

- Advertisement -

Povodom događaja odmah se oglasio glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari, koji je kazao da će Iran snositi posljedice zbog odluke da dalje “eskalira situaciju”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA