15.5 C
Sarajevo
19.09.2024

Isak: Dodiku je više ugrožena sigurnost u RS-u i Srbiji nego u FBiH. Njima je nanio više štete

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak je komentirao izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da postoje sigurnosni rizici za njegovo kretanje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Dodik je izgubio popularnost trenutno i način da skrene pažnju na sebe je da iznosi populističke izjave.

Te informacije nisu tačne.

- OGLAS -

Nema nikakvih informacija da je Dodiku ugrožena sigurnost na prostoru FBiH.

Ako bi se radile malo kvalitetnije procjene, mislim da je Dodiku više ugrožena sigurnost na prostorima RS i Srbije. Više štete je njima nanio nego Federaciji – smatra Isak.

- Advertisement -

Dalje navodi da je informisan da je FUP (Federalna uprava policije) preuzeo istragu u slučaju ubistva Amre Kahrimanović u Tuzli.

– To je normalna procedura. Tužilaštvo je procijenilo, pošto se radi o pripadniku policije Tuzlanskog kantona, normalno je da slučaj preuzme neka druga agencija.

Tužilaštvo ima veliko povjerenje u FUP. To su profesionalci, oni će sigurno posao dobro uraditi. Ne sumnjam ni da bi policajci TK dobro uradili posao, ali bio bi pritisak javnost – pojasnio je on, prenosi FTV.

Kad je u pitanju FUP, oni će u najkraćem roku uraditi sve što je iz njihove nadležnosti, dodao je Isak.

Govorio je i o navodima da su policijski službenici bez ljekarskog pregleda 30 godina.

– Uvaženi ministar je napravio lapsus ili grešku. Uvjeren sam da je to greška. Ministar TK dobro zna da je njegov posao bio da osigura sredstava za ljekarski pregled i on ih je osigurao.

Sve ostalo je u nadležnosti komesara. Ako je to zaustavio, napravio je veliku grešku.

Sjećam se da je zadnji pregled u FUP-u bio 2014., od tada do danas nije bilo pregleda. Bili su samo pregledi novih uposlenika. Dolaskom na poziciju ministra, pokrenuo sam određene aktivnosti – ističe Isak.

Zastupnik Dragan Mioković najavio je da će u svojstvu predsjednika Komisije za sigurnost, a u kontekstu ljekarskih pregleda, tražiti očitovanje Federalnog MUP-a.

Isak o tome kaže:

– Ne znam kakav izvještaj bih ja njima trebao podnositi. Ako je u pitanju sigurnost – u FBiH nije narušena, a ako je narušena, narušena je u dva kantona – KS i TK.

Ako je to povod, nemam ništa protiv da se pozovu sarajevski i tuzlanski komesari i prezentuju parlamentu šta su to stvari koje su ili nisu uradili. Spreman sam da odgovorim na sva pitanja. Sve što je iz moje nadležnosti – urađeno je – rekao je.

Objašnjava da je saradnja sa svih deset kantona dobra.

Kazao je i da on i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić nemaju nikakav problem.

– Ja sam profesionalac, Nenad dobro radi svoj posao. Uradi sve što se od njega zahtijeva – rekao je Isak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA