8.8 C
Sarajevo
17.09.2024

Italijom hara snažno nevrijeme: Kreće se ka Balkanu, neće zaobići ni BiH

Iako je veći dio nedjelje prošao mirno i sunčano, sa zapada Evrope dolazi naoblačenje praćeno kišom i grmljavinom, a u dijelovima Italije već padaju obilne padavnie praćene grmljavinskim nevremenom. Ako je suditi prema radarskim slikama, ista oluja kreće se prema Bosni i Hercegovini.

“Sa današnjim vrućim vremenom, opraštamo se sa ljetom 2024. Od sutra promjena vremena donosi postepen, a krajem nadolazeće sedmice i osjetan pad temperatura. Kako vam zvuči da ćemo nakon današnjih 33-34 stepeni, za 5-6 dana u najtoplijem dijelu dana mjeriti oko 15 stepeni uz nerijetko obilnije padavine. Visoke regionalne planine, ponajviše Slovenije očekuje prvi ovosezonski snijeg. Jesen kuca na vrata” – naveli su iz ranije danas “BHMeteo”

Hrvatski DHMZ je već izdao žuto upozorenje za veći dio Jadrana, dok je u unutrašnjosti Istre na snazi narandžasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena, te se u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje obilna kiša s prolazno jakim udarima vjetra.

- OGLAS -

Temperatura bi trebala pasti oko pet stepena, ali već u utorak bi trebalo biti sve po starom uz ljetne temperature.

Ipak, vrućina će prestati, pa će u utorak i srijedu biti većinom sunčano s mjestimičnim i povremenim pljuskovima. Nakon toga slijedi zahlađenje koje će zahvatiti cijelu regiju. Temperature, prema najavama, bi trebale pasti deset stepeni ispod prosjeka za ovo doba godine.

- Advertisement -

Za mnoge će to biti pravi temperaturni šok i nagli oproštaj od ljetnog vremena. U Alpama će pasti obilan snijeg, dok će se izoterma od 0 stepeni Celzijusa nerijetko spustiti ispod 1.500 metara nadmorske visine.

Mjestimice će biti obilnije oborine, a lokalno i olujnog nevremena, osobito na Jadranu i predjelima uz njega.

Inače, u sjevernoj Italiji pada obilna kiša, a posebno su pogođene regije Pijemonta, Lombardije i Ligurije gdje se uz kišu očekuju i jaki udari vjetra. Centralne regije s istim će se s vremenom susresti tokom noći, dok će jug Italije ostati pošteđen. Agencije za civilnu zaštitu su u pripravnosti te su spremne djelovati na područjima koja su procijenjena najrizičnijima.

Prognoze za nadolazeće sedmicu ukazuju na izmjenu razdoblja visokog pritiska i nestabilnosti, dok bi temperature trebale pasti i zadržati se na jesenskim vrijednostima. Oktobar bi mogao biti izazovan i bogat klimatskim nepredvidivostima, smatraju italijanski meteorolozi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA