26.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Iz ZZOFBiH odgovorili zbog čega nema citostatika za liječenje onkoloških pacijenata u FBiH

“Nedostatak pojedinih lijekova, pa samim tim i nekoliko citostatika je problem na globalnom nivou jer se i zemlje iz okruženja susreću s tim”, naveli su za N1 i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao što je poznato, onkološki pacijenti se suočavaju s nedostatkom citostatika koji se koristi u terapijama za liječenje opakih bolesti, a KCUS je nedavno potvrdio kako nisu u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima.

Iz ZZOFBiH navode kako su razlozi višestruki.

- OGLAS -

“Kašnjenja u proizvodnji pojedinih lijekova, nemogućnost uvoza od dobavljača, problemi kdo inteventnog uvoza neregistrovanih lijekova za koje je potrebno dobiti i dozvolu uvoza od Federalnog ministarstva zdravstva kao i kontrola serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. Osim svega navedenog, često problem s kojim se Zavod susreće predstavljaju i dugostrajni postupci janvih nabavki”, naveli su u odgovoru za N1

Navode da im je KCUS nestašicu citostatika prijavio posljednji put 29.4.2024. godine, te da je riječ o citostaticima za koje je “uglavnom prijavljena deficitarnost od dobavljača, odnosno problemi u proizvodnji i uvozu lijekova”.

- Advertisement -

“Zavod čini sve što može da pacijenatima na vrijeme omogući nabavku terapije, a čemu govori i činjenica da trenutno nabavljamo više od 180 lijekova. U najvećem broju slučajeva postoji i zamjenska terapije, a ukoliko ne postoji, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH svakom osiguraniku omogućava u relativno kratom vremenu refundaciju za kupljenje lijekove. Također, napominjemo da je nedostatak lijekova esencijalne kantonalne i federalne liste lijekova problem s kojim se pacijenti svakodnevno susreću jer lijek koji možda trenutno nedostaje u zdravstvenim ustanovama može već sutra biti isporučen ZU, a večće naredni tjedan da se prijavi nedostatak drugog lijeka. Nedostatak lijekova je globalni problem koji zahtijeva sustavno rješenje”, kazali su iz ZZOFBiH.

Dok novinari tragaju za odgovorima i odgovornima, onkološki pacijenti su očajni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA