15 C
Sarajevo
27.09.2025

Izazovna godina za pčelare u BiH, posebno zbog klimatskih prilika: “Kako koja godina ide, tako je sve teže”

Sajam meda u Goraždu, 19-ti po redu okupio je pčelare iz regije nudeći posjetiocima raznovrsne proizvode na bazi meda i ljekovitog bilja, ali i prostor za razmjenu iskustava i edukaciju. Tu priliku smo iskoristili da s njima razgovaramo o uspjehu ovogodišnje pčelarske sezone.

Sajam nam je ponudio uvid u stanje pčelarstva, pa se među izlagačima razgovaralo i o ovogodišnjim prinosima. Pčelari ocjenjuju da je sezona bila bolja od prethodne, iako daleko od idealne.

“Relativno smo zadovoljni. Nije bila ekstra godina, ali bolja je od prethodne. Pčelari su održivi, ali preduslov za dobre godine su stabilne klimatske prilike, smanjena upotreba pesticida i veća briga o zdravlju pčela. Uz to, neophodna je podrška vlasti i stalna edukacija”, kaže organizator sajma Sead Deljo.

- OGLAS -

Situacija je još uvijek daleko od onoga što bi pčelarima osiguralo stabilnost.

Iskustva pokazuju da je razlika u prinosima značajna između selećih i stacioniranih pčelara. Dragica Novaković iz Rudog naglašava da seleći pčelari uspijevaju uhvatiti pašu i ostvariti solidne rezultate, dok je onima koji pčele drže na jednom mjestu mnogo teže.

- Advertisement -

“Kako koja godina, tako i ova, sve je teže. Mi smo seleći pa smo srednje zadovoljni, ali stacionirani pčelari teško da su mogli nešto da izvuku”, kaže Dragica.

S druge strane, Nunko Jejna iz Prijepolja navodi da mu je ovo bila jedna od lošijih sezona.

“Proljeće je bilo kišno pa nismo uhvatili prvu pašu. Zatim je došlo rojenje, pa suša, kockice se jednostavno nisu posložile”, kaže ovaj pčelar.

Sajam, koji se već skoro dvije decenije održava u organizaciji Udruženja uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja “Facelija” na čijem čelu je Sead Deljo, prerastao je u međunarodni događaj i jedan od rijetkih zajedničkih projekata ovog tipa u regiji.

“Nastavljamo tradiciju i okupljamo stare i nove izlagače. Sajam je prilika da se pčelari educiraju i da se promoviše domaća proizvodnja hrane koja je danas važnija nego ikada. U svijetu je to ozbiljan biznis, a kod nas se još uvijek nedovoljno prepoznaje vrijednost ili je sramota”, kazao je Deljo.

Iako prinosi variraju, sajam pčelarima daje vidljivost i priliku da se na jednom mjestu pronađu higijenski ispravni i autentični proizvodi. Kako ističu organizatori, upravo ovakve manifestacije pokazuju da domaća proizvodnja hrane ima potencijal i vrijednost koju treba čuvati i razvijati. Izlagači ujedno koriste priliku za razmjenu iskustava i nova znanja. To je, ističu organizatori, najbolji način da se očuva domaća proizvodnja zdrave hrane i podstakne interesovanje za pčelarstvo u vremenu kada je poljoprivreda na margini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA