25 C
Sarajevo
29.04.2024

Izbori u Hrvatskoj: Objavljena anketa, kome predviđa veliku pobjedu

HDZ će biti uvjerljivi pobjednik izbora u Hrvatskoj, ako je suditi po anketi koju je objavio HRT u okviru istraživanja HRejting.

U srijedu, 17. aprila, građani Republike Hrvatske izlaze na parlamentarne izbore, na kojima će biti izabran 11. po redu saziv Hrvatskoga sabora.

Istraživanje je provedeno u deset izbornih jedinica, bez 11., u kojoj glasa dijaspora, i 12., u kojoj se bira osam manjinskih zastupnika. 

- OGLAS -

Prema anketi, HDZ osvaja 60 mandata, SDP-ova koalicija Rijeke pravde 44 mandata, Domovinski pokret i partneri – 14 mandata, Most i partneri 9 mandata, Možemo 9 mandata, IDS – 2 mandata, Fokus i Republika 1 mandat te Nezavisna lista Matije Posavca 1 mandat.

Uzorak je bio 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, a najveća pogreška iznosi +/- 3.9 posto. Sami autori ankete naglasili su da je preračunavanje glasova u mandate najnezahvalniji i najriskantniji dio njihove ankete.

“Na pouzdanost računice ponajprije utječe specifičnost D'Hondtove metode, koja u pravilu favorizira najjače liste. Usto, otegotna je okolnost i velika statistička pogreška, kao i velik udio neodlučnih birača. To su osnovne postavke za kritičko promatranje grafičkog prikaza” – navode.

Od značajnijih istraživanja u posljednje vrijeme, u Hrvatskoj podsjećaju i na ankete koje su procjenjivale šanse Zorana Milanovića.

Agencija Ipsos, odmah po objavi Zorana Milanovića da planira ići na parlamentarne izbore kao premijerski kandidat SDP-a, za Dnevnik Nove TV provela je istraživanje na uzorku od 604 građanina. Ovo blic-istraživanje davalo je Milanoviću 32 posto šanse da bude premijer i bio je na prvom mjestu.

Nedugo zatim, prema objavljenoj anketi Crobarometar, provedenoj telefonskim putem na 1000 ispitanika, Zoran Milanović je potonuo. Ispitanici nisu honorirali njegove objave o kandidaturi na izborima i žestoke nastupe u proteklo vrijeme. Milanović je izgubio donedavnu prednost i pao na 23.5 posto.

Treba li toj ili bilo kojoj drugoj anketi vjerovati? Radi li se o ozbiljnom istraživanju ili ipak o priči koja spada pod domenu dokone zabave koja u suštini ne bi trebala biti važna?

Jedno od glavnih pitanja nakon zadnjih parlamentarnih izbora 2020. godine bilo je zašto su ankete očajno pogriješile. Po posljednjim anketama pred izbore, koje je provela agencija Ipsos Plus za Novu TV, HDZ je trebao dobiti 52 zastupnika, Restart koalicija 51 zastupnika.

Prema tadašnjoj anketi RTL-a, koju je izradila Promocija Plus, Restart koaliciji predvođenoj SDP-om predviđao se mandat više od HDZ-a. Smatralo se da HDZ ne može sastaviti većinu bez Domovinskog pokreta. U izbornoj noći vidjeli smo da je HDZ premoćno pobijedio SDP-ovu koaliciju osvojivši 66 mandata, dok je Restart koalicija osvojila znatno manje – 41 mandat.

Inače, aktuelni hrvatski premijer Andrej Plenković i na prošlim izborima govorio da ga ankete ne brinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA