12.7 C
Sarajevo
07.10.2024

Izrael obilježava godišnjicu Hamasovog napada u znaku protesta i napada na Liban i Gazu

Ceremonije su održane širom Izraela u ponedjeljak u znak obilježavanja prve godišnjice Hamasovog napada 7. oktobra, dok je rat pokrenut kao odgovor na napad bjesnio u Gazi i eskalirao u Libanu, prijeteći da se proširi širom Bliskog istoka.

U satima uoči godišnjice, Izrael je bombardovao ciljeve u Bejrutu i Gazi, dok su rakete Hezbollaha pogodile Haifu, treći po veličini grad u Izraelu, uzrokujući štetu na zgradama, saopćila je policija. Izraelski mediji javili su da je pet osoba ranjeno u raketnim napadima u Haifi i gradu Tiberijadi.

Izraelski zračni napadi pogodili su južna predgrađa Bejruta, čineći ih najintenzivnijim napadima libanske prijestolnice otkako je Izrael oštro eskalirao svoju kampanju protiv Hezbollaha prošlog mjeseca.

- OGLAS -

Ceremonije i protesti u Jerusalemu i na jugu Izraela bili su zakazani za 6:29 sati ujutro, kada su militanti predvođeni Hamasom prošle godine lansirali rakete na Izrael.

U napadima Hamasa tog dana poginulo je 1.200 ljudi, a više od 250 je uzeto kao taoci, prema izraelskim podacima. Naknadna izraelska ofanziva u Gazi opustošila je gusto naseljenu obalnu teritoriju i ubila skoro 42.000 ljudi.

- Advertisement -

Sigurnosne snage su u ponedjeljak širom Izraela bile u stanju pripravnosti, saopćila je vojska i policija, predviđajući moguće napade za godišnjicu.

Porodice talaca koji se još drže u Gazi – njih oko 100, od kojih je trećina mrtva – okupile su se u blizini rezidencije premijera Benjamina Netanyahua u Jerusalimu i stajale tokom dvominutne sirene, ponavljajući običaj koji se čini na Dan sjećanja na holokaust.

“Ovdje smo da podsjetimo [taoce] da ih nismo zaboravili”, rekla je Širi Albag, čija je ćerka Liri među zarobljenicima. Njena poruka Netanyahuu je: “Nećemo vam dozvoliti ni minutu odmora dok se svi ne vrate, do posljednjeg taoca”, rekla je okupljenima koji su držali plakate sa licima talaca u zraku.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog održao je minut šutnje u 6:29 ujutro – u trenutku kada je napad počeo – u kibucu Reim, mjestu održavanja muzičkog festivala ‘Nova’ gdje je ubijeno najmanje 370 ljudi.

Uslijedila je memorijalna ceremonija dok je region čekao odgovor Izraela na raketne napade Irana od prošle sedmice.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u nedjelju da će Izrael samostalno odlučiti kako će odgovoriti Iranu, iako blisko koordinira svoj odgovor sa SAD-om.

“Sve su karte na stolu”, rekao je Gallant u intervjuu za CNN, koji bi se u srijedu trebao sastati s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom. “Izrael ima sposobnost da pogodi bliske i daleke ciljeve – što smo i dokazali.”

Iako su SAD rekle da neće podržati napade na iranska nuklearna postrojenja, predsjednik Joe Biden rekao je prošle sedmice da se razgovara o izraelskim napadima na iranska naftna postrojenja, zaključuje Guardian.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA