16.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Izrael okupirao najveću bolnicu u Gazi: Pacijenti i doktori bespomoćni

Najveća funkcionalna bolnica u Gazi nalazi se danas pod opsadom s bespomoćnim pacijentima i doktorima, a izraelski ratni avioni gađali su Rafah, posljednje utočište za Palestince u enklavi, rekli su dužnosnici.

Izraelska vojska objavila je u četvrtak da je upad u bolnicu Naser bio “precizan i ograničen” i da imaju vjerodostojne informacije da se Hamasovi militanti ondje skrivaju i da su ondje držali taoce. 

Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je danas da je pet pacijenata u bolnici umrlo na intenzivnoj njezi od posljedica nestanka struje i prestanka opskrbe kisikom.

- OGLAS -

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da pokušava doći do bolnice Naser nakon izraelskog napada.

“Još uvijek ima kritično ozlijeđenih i bolesnih pacijenata u bolnici”, rekao je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević.

- Advertisement -

Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je ranije ove sedmice da se u bolnici nalazi 10.000 ljudi, ali su je mnogi napustili u strahu od izraelskog napada. 

Izraelske snage koje su upale u bolnicu Naser prisilile su žene i djecu da odu u rodilište, koje je pretvoreno u vojno područje. Žene nisu smjele unijeti svoje stvari, upozorile su zdravstvene vlasti. 

U međunarodnoj zajednici vlada sve veća zabrinutost da bi se humanitarna kriza u Gazi mogla naglo pogoršati ako izraelska vojska odluči krenuti s vojnom operacijom na grad Rafah na jugu Gaze. Ondje se sklonilo više od polovice stanovništva gusto naseljene enklave.

U izraelskom zračnom napadu pogođene su dvije kuće u Rafahu. Ubijeno je 10 ljudi, a nekoliko je ranjenih, rekli su zdravstveni dužnosnici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA