3 C
Sarajevo
27.04.2024

Izvjestiteljica UN-a o Gazi: Mislite li da su i za Srebrenicu napisali papir da će počiniti genocid

"Želio bih vas pitati da li imate vladin pisani dokument koji je jasna namjera da se počini genocid", upitao njemački novinar.

Albanese je na pitanje prvo reagovala facijalnom ekspresijom, a zatim i pojasnila svoj stav.

“Da li mislite da su u Ruandi i Bosni i Hercegovini, bilo koji vladini zvaničnici napisali dokument u kojem se kaže ‘Ja želim da počinim genocid’, jeste li vidjelo nešto tako? Ja ću odgovoriti za vas. Ne, to se ne radi tako. Ovi stavovi su samo vrh brijega, zato što imam ograničen broj riječi u izvještaju koji je strog. Drugačije, mogli bismo napisati enciklopediju o tome šta je rečeno i urađeno”, kazala je Albanese.Navela je da već kazala i da misli da ako je Međunarodni krivični sud ozbiljan oko istrage onoga što Izrael radi u Gazi, i to samo od sedmog oktobra, biti će zauzet decenijama.

Albanese koja je napisala izvještaj u kojem se navodi da postoje razumni dokazi da Izrael čini genocid u Gazi rekla je da je primala prijetnje tokom svog mandata.

- OGLAS -

Ona je u utorak u Vijeću za ljudska prava UN-a izvještaj pod naslovom “Anatomija genocida”, za koji je Izrael rekao da ga “potpuno odbacuje”.

U izvještaju, Albanese je naveo da postoje jasne indicije da je Izrael prekršio tri od pet djela navedenih u Konvenciji UN-a o genocidu u svom ratu protiv Gaze.

Na pitanje da li je njen rad na izvještaju doveo do toga da dobija prijetnje, Albanese je rekla:

“Da, primam prijetnje. Ništa što sam do sada smatrao potrebnim dodatnim mjerama opreza. Pritisak? Da, i to ne mijenja ni moju posvećenost ni rezultate mog rada”, kazala je ona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA