26.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Kineski predsjednik danas stiže u Beograd: Ovo su detalji posjete

Kineski predsjednik Si Đinping dolazi danas u zvaničnu posjetu Beogradu, a kako Tanjug saznaje za njegov dolazak su preduzete velike mjere sigurnosti, pa će njegovu delegaciju obezbjeđivati 3.400 policajaca.

Sija će dočekati lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Duž autoputa u Beogradu su postavljene zastavice Kine i Srbije, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, bit će organizovan i ispred Palate Srbija, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.

- OGLAS -

Bit će organizovan i svečani ručak, a kineski predsjednik će imati priliku da proba jela i vina, a bit će upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pjesmom “Ovo je Srbija”.

Kineskog predsjednika ugostit će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Si je poslednji put bio u Srbiji 2016., što je bila prva posjeta predsjednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

- Advertisement -

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA