13.8 C
Sarajevo
03.07.2024

Kirgistan: U poplavama tokom vikenda poginulo 12 osoba

Najmanje 12 osoba smrtno je stradalo tokom vikenda u poplavama koje su nakon obilnih kiša zahvatile jug Kirgistana, javlja Anadolu.

Poplave su se dogodile u Oshu i Batkenu, južnim regijama zemlje, zbog jake kiše. Devet osoba je izgubilo život u poplavama u selu Abshir-Ata u okrugu Nookat u regionu Osh, a tri osobe su poginule u selu Cetim-Dobo u okrugu Kara-Kulca, saopćeno je iz Ministarstva za vanredne situacije Kirgistana.

Stotine pripadnika službi za potragu i spašavanje nastavljaju s radom u područjima gdje su desetine kuća pod vodom te urušeni mostovi. Spasilačke ekipe podržavaju i volonteri.

- OGLAS -

Stotine ljudi koji su ostali zaglavljeni zbog poplave u turističkom naselju u selu Abshir-Ata evakuirani su na sigurna mjesta od strane timova za potragu i spašavanje koji su koristili helikoptere.

Most koji povezuje regione u Os-Batkenu takođe se srušio zbog poplava. Nakon urušavanja, otvorena je dvosmjerna sporedna cesta kako bi se obezbijedio protok saobraćaja.

- Advertisement -

Kazahstan je poslao humanitarnu pomoć Kirgistanu zbog poplava. Avion koji je prevozio pomoć sletio je na aerodrom u Oshu kasno uveče.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA