11.6 C
Sarajevo
20.10.2024

Koalicija pod lupom: Glasanje na većini biračkih mjesta protiče u skladu sa pravilima, uz određeni broj incidenata

Koalicija “Pod lupom” objavila je ključne nalaze posmatranja odgođenih izbora do 15:00h na osnovu izvještaja građanskih posmatrača/ica raspoređenih u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu.

Koalicija „Pod lupom“ je zabilježila da stranački posmatrači u Fojnici koriste paralelne biračke spiskove i vode evidencije birača koji su izašli na glasanje. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su na tri posmatrana biračka mjesta u Fojnici (114A007, 114A014 i 114A017) unijeli primjedbe na navedene nepravilnosti. Prema informacijama mobilnog tima Koalicije „Pod lupom“, slična situacija je i na ostalim biračkim mjestima u Fojnici. Prema informacijama od biračkih odbora i OIK Fojnica, CIK BiH je odobrila stranačkim posmatračima korištenje paralelnih biračkih spiskova na biračkim mjestima. Ono što je posebno problematično je informacija da pojedini birački spiskovi koje imaju stranački posmatrači sadrže i lične podatke građana-birača čime se potencijalno krši i Zakon o zaštiti ličnih podataka u BiH. Istovremeno, na biračkom mjestu 114A007 je zabilježeno i da član biračkog odbora zadužen za identifikaciju, imena birača čita naglas, a što je zabranjeno upravo kako bi se spriječili nezakoniti pritisci na birače i izborne nepravilnosti na biračkim mjestima.

Iako bi prema zakonu Centralni birački spisak (CBS) trebao biti javan, izvodi iz CBS-a se dostavljaju na zahtjev isključivo političkim subjektima, ali isti ne bi smjeli sadržavati lične podatke građana-birača. Koalicija „Pod lupom“ upozorava da ovakvi slučajevi, gdje stranački posmatrači imaju paralelne biračke spiskove radi provjere koji birači su izašli na glasanje, naročito u kombinaciji sa slučajevima u kojima se imena i prezimena birača čitaju naglas i gdje su stranačkim posmatračima dostupni lični podaci građana-birača, mogu predstavljati ozbiljnu izbornu nepravilnost u vidu nedozvoljenih pritisaka na birače i nezakonite obrade ličnih podataka.

- OGLAS -

Podsjećamo da Koalicija „Pod lupom“ kao i šira javnost još uvijek nema pravo uvida u CBS putem internet stranice CIK BiH, iako je to obaveza u skladu sa posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Paradoksalno je da politički subjekti imaju štampane verzije biračkih spiskova na osnovu kojih rade izborne manipulacije, dok građani-birači i nezavisni posmatrači koji rade na unapređenju izbornog procesa i zaštiti građana od izbornih prevara bivaju uskraćeni za tu mogućnost.

Ostali nalazi posmatranja

Kada su u pitanju ostale izborne nepravilnosti, Koalicija „Pod lupom“ je zabilježila da je na 3 biračka mjesta dozvoljeno glasanje bez provjere propisanih identifikacionih dokumenata. Vraćanje birača jer nisu na izvodu iz CBS-a zabilježeno je na 8 posmatranih biračkih mjesta. Porodično glasanje, kao izborna nepravilnost koja se učestalo ponavlja na svakim izborima, zabilježeno je na 13 posmatranih biračkih mjesta.

- Advertisement -

Na 8 biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini. Također, na 8 biračkih mjesta, birači koji su koristili pomoć drugog lica, nisu imali potvrdu da im je pomoć pri glasanju neophodna. Napominjemo da je biračkom odboru ostavljena mogućnost da dozvoli glasanje biraču i bez dokaza da mu je pomoć potrebna, ukoliko procijene da birač nije sposoban samostalno glasati.

Od ostalih nepravilnosti zabilježena su 4 slučaja fotografisanja glasačkog listića, narušavanje tajnosti glasanja na 3 biračka mjesta i zadržavanje neovlaštenih osoba na jednom biračkom mjestu.

Izlaznost do 15:00h

Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na Lokalnim izborima 2024. godine u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu. Zabilježena izlaznost na odgođenim izborima do 15:00h je 37,1% (sa marginom statističke greške od +/- 2,06% na intervalu od 0,95 procentne tačnosti).

Izlaznost na redovnim Lokalnim izborima održanim 6.10. do 15:00h je bila 33.2% (sa marginom statističke greške od +/- 0,84% na intervalu od 0,95 procentne tačnosti).

Iz Koalicije „Pod lupom“ su pozvali građane i građanke da danas podijele sa njima sva svoja pozitivna ili negativna iskustva sa izbora putem obrasca https://mojeiskustvo.podlupom.org/. Također, građani sve izborne nepravilnosti i dalje mogu prijaviti putem besplatnog telefona 080 05 05 05.

O izbornom procesu za odgođene izbore, javnost i mediji će biti informisati o nalazima Koalicije „Pod lupom“ u realnom vremenu putem saopštenja za javnost i medije koja će biti objavljena na www.podlupom.org. Naredno saopštenje za javnost i medije planirano je u 22:00h.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA