22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Komunistička partija Austrije protiv učešća u međunarodnim mirovnim misijama u BiH i na Kosovu

U završnici svoje izborne kampanje se Komunistička partija Austrije (KPÖ) sve više fokusira na temu mira, te pod motom “Novac za život umjesto za smrt” poziva na “kraj naoružavanja”. Stranka odbacuje posljednja povećanja austrijskog budžeta za odbranu, slanje oružja Ukrajini, te međunarodne misije oružanih snaga pod komandom NATO-a ili EU – uključujući višedecenijsko učešće u misiji EU u Bosni i Hercegovini i u misiji Kfora na Kosovu koju vodi NATO.

Kako prenosi Der Standard, Josef Meszlenyi, treći na listi stranke i gradski vijećnik Knittelfelda, rekao na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Beču da smatra da dugoročno treba u potpunosti ukinuti saveznu vojsku.

Preduvjet za to je “stabilan mirovni poredak” koji garantuje “da se odnosi između zemalja organiziraju mirno i da su ratovi u Evropi za sva vremena isključeni“, rekao je Meszlenyi.

- OGLAS -

Meszlenyi i vodeća kandidatkinja stranke iz Beča Claudia Krieglsteiner, koja je predstavila “mirovni program” KPÖ-a, pozvali su na hitan prekid vatre i mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije. Navela je da KPÖ također poziva na zabranu transporta oružja Ukrajini kroz Austriju.

Stranka iznosi stav da je približavanje NATO-u posljednjih godina narušavalo kredibilitet neutralnosti Austrije. “Sve nas košta; ovaj novac jako nedostaje u drugim oblastima“, podcrtao je Meszlenyi. Na konferenciji za novinare upoređivani su troškovi jednog sata leta Eurofighter-a sa godišnjom platom nastavnika (prema KPÖ-u, po 60.000 eura) ili sa troškovima raketa Sky Shield sa troškovima 25 novih bolnica (šest milijardi eura) .

- Advertisement -

Komunisti pozivaju Austriju da se povuče iz NATO Partnerstva za mir, odbrambene saradnje EU Pesco i sistema protivvazdušne odbrane Sky Shield.

Prema Krieglsteiner, raspoređivanje oružanih snaga u inostranstvu, uključujući u BiH, može se odvijati samo pod komandom UN-a u skladu sa politikom neutralnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA