17 C
Sarajevo
25.10.2024

Konaković: Postoje ozbiljna nastojanja da se destabilizira BiH

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o, kako tvrdi, sinhroniziranim napadima na institucije: Ustavni sud BiH, Sud BiH i OHR.

Prvo je Konaković govorio o Aleksandru Vučiću i tamošnjem režimu.

“Naše najbliže komšije, govorim o Srbiji i režimo Aleksandra Vučića i njegovih saradnika i danas kroz obavještajne i parapbavještajne sisteme bez ozbira što su deklarativni navodi predsjednika Srbije da podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH to svojim djelima ni sada ni izjavama u zadnje vrijeme ni ne potvrđuje. Znamo uvjereni smo, a sa ove pozicije mogu odgvorono tvrditi da postoje ozbiljna nastojanja da se destabilizira BiH i njene ključne institucije”, rekao je on.

- OGLAS -

Kokaković tvrdi da su tri institucije Ustavni sud BiH, OHR i Sud BiH. Kada je riječ o napadima na Ustavni sud BiH on kaže da postoje pomagači na probosanskoj strani.

“Nažalost dobija pomagače na našoj probosanskohercegovačkoj sceni jer su linije napada na Ustavni sud su potpuno usklađene. Ovi političari, jedan dio nesvjesno napadajući Ustavni sud koji rade posljednih mjeseci od izbora Marina Vukoje u Ustavni sud”. rekao je on te je dodao:

- Advertisement -

“Linije napada na Ustavni sud. Pozivam hrabrije da otvore ovu temu i da vide kako je to sinhronizirani napad sa paraobavještajnim sistemima zajedno sa politikama SNSD-a i SDA”, istakao je.

Treća institucija, Sud BiH je također, kako navodi Konaković, pod napadom.

“Sud BiH krovna institucija za pravosudni sistem koja donosi pravosnažne presude i kojom se ovih dana bavimo kroz izmjene zakona o sudovima i ona je treća menta usklađenih napada velikosrpskih politika i domaćih izjadnika i populista”, naveo je.

Greške OHR-a

Bavio se Konaković i greškama Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH.

“Tri velike greške je napravio. Ja sam ranije komentarisao grešku u izmjenama izbornih pravila tokom izborne noći koji nije bio potreban i danas ne nalazim nikakava objašnjenja. Druga greška je izjava u kojoj je stavio rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića, komandata najčasnije vojske ikad viđene igdje u svijetu koja se bavila procesuiranjem u svojim redovima onih koji su kršili pravila ratovanja jer se tako treba i mora i nesmotreno dođe u istu rečenicu sa presuđenim ratnim zločincima. Treća greška je miješanje u slučaj Kovačević koju ne razumijem”

Osim navednog Konaković je iznio i ozbiljne optužbe na račun Bakira Izetbegovića i Fikret Muslimovića.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA