15 C
Sarajevo
27.07.2024

Konkurs za direktora SIPA-e otvoren do kraja sedmice

Konkurs za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ističe krajem sedmice.

Prema informacijama “Avaza“, velika je borba ko će sjesti u ovu policijsku fotelju.

Aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu četverogodišnji mandat ističe 14. jula.

- OGLAS -

Ćulum ima pravo na još jedan mandat, ali, kako “Avaz” saznaje, još nije donio odluku hoće li se prijaviti na konkurs. To bi se trebalo znati u narednim danima. Ćulum još nije sto posto siguran.

Iako važi za profesionalca, Ćulum ima jaku podršku SNSD-a, prije svega Milorada Dodika.

- Advertisement -

No, u pitanju je politička trgovina, ko će u krugovima iz reda Srba, jer ova pozicija pripada S-komponenti, „progurati“ svoga kandidata.

A kandidata je mnogo više. Jedan od njih je Ljubiša Pandurević, aktuelni načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci, koji je u dobrim odnosima s ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem.

Među kandidatima je i mladi Branimir Šehovac, načelnik Policijske stanice Istočno Sarajevo. Ali ni on za sada nije odlučio hoće li se prijaviti.

Kako stvari stoje, hoće, a on bi mogao, ako Ćulum eventualno odustane, nekome pomrsiti konce. Prema informacijama “Avaza“, četiri struje „guraju“ svog kandidata.

U igri su i Slobodan Radinković (načelnik PU Doboj), Boro Šarić (načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata u MUP-u RS). 

Ranije se spominjao i Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima, ali njegova kandidatura nije izvjesna.

U konkursu se navodi da se direktor bira na mandat od četiri godine te da, pored općih uvjeta, direktor mora imati visoku stručnu spremu i radno iskustvo u toj spremi od najmanje pet godina, da ima čin glavnog inspektora policije ili viši čin i najmanje tri godine rada u tom činu. Ne smije biti član stranke.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA