15 C
Sarajevo
06.07.2024

Konvencija “Bosna je naša – Bosanska!” u četvrtak u Sarajevu

Adil Kulenović iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” najavio je za sutra u Sarajevu Konvenciju ‘Bosna je naša – Bosanska!’, skup predstavnika nevladinih organizacija, akademske zajednice, političkih stranaka i građana.

“Smatramo važnim da konačno, čini se prvi put, dolazi do direktnog dijaloga intelektualaca, akademske zajednice, nevladinih organizacija i političkih stranaka. Sve to da bi se postiglo državotvorno političko jedinstvo u vezi krupnih pitanja i izazova sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina” – kazao je na konferenciji za medije Kulenović.

Na tom skupu očekuje različita stanovišta i mišljenja, ‘da bi se ipak pokušao u budućnosti trasirati put Bosne i Hercegovine u zajednicu demokratskih država svijeta, što je interes svakog građanina ove države’.

- OGLAS -

Akademik Esad Duraković, jedan od govornika na sutrašnjem događaju, smatra da je ta konvencija ‘pokušaj ili odgovor ili odbrana državnosti Bosne i Hercegovine, u jednom kritičnom povijesnom trenutku’.

“Zato apeliram, apelirat ću i na Konvenciji, da se akademska zajednica maksimalno angažira – probudi baš kao i svi građani Bosne i Hercegovine. Usprkos činjenici da su za krizu u BiH odgovorni i međunarodni faktori i međunarodna zajednica, ipak moramo shvatiti da u najvećoj mjeri prevladavanje krize zavisi od nas samih. Nemamo pravo na pasivnost, država se ne poklanja, moramo je njegovati” – naglasio je.

- Advertisement -

Za profesora Senaida Lavića Konvencija ‘Bosna je naša-Bosanska’ bi trebalo da označi ‘našu odlučnost da zaustavimo negaciju BiH, kao države, i da odgovornim i mudrim stavom radimo na razvijanju bosanskog mišljenja koje je vezano za budućnost BiH’.

“Slogan ‘Bosna je naša – Bosanska’ znači da mi, građani BiH, hoćemo da odlučujemo o sudbini i budućnosti BiH a ne neke druge države iz našeg okruženja” – kazao je.

Profesor emeritus Enver Halilović navodi, među ostalim, da slogan te konvencije naglašava da je Bosna i Hercegovina zemlja svih njenih građana, bez obzira na njihovu vjeru, naciju, jezičku ili bilo koju drugu opredijeljenost.

Historijska činjenica

Profesor Jahja Muhasilović podsjeća, među ostalim, na ‘historijsku činjenicu da Bosna i Hercegovina ima jednu od najstarijih granica u Evropi’.

“To je historijska činjenica i potvrđuje da je Bosna i Hercegovina opstajala ma kako jake sile bile koje su se borile protiv BiH. Ovima koji se i danas bore protiv BiH, treba poručiti da je njihova borba uzaludna i da je pitanje vremena kad će te sile biti poražene jer svi parametri (ekonomski, kulturološki, demografski…) ukazuju da vrijeme radi protiv njih” – kazao je.

Konvencija je nastala na inicijativu Kruga 99 koju je prihvatilo nekoliko nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice i nekoliko političkih stranaka.

Inicijativu Kruga 99 o nužnosti da se na transparentan i patriotski način iskaže otpor daljem urušavanju države BiH, suzbiju prijetnje njenoj cjelovitosti i stabilnosti, njenom društvenom i državnom biću, prihvatile su nevladine organizacije, predstavnici akademske zajednice i nekoliko političkih stranaka. U tom sastavu je formiran i Organizacioni odbor Konvencije ‘Bosna je naša – Bosanska!” planirane za četvrtak 4. juli u Hotelu Holiday, početkom u 19 sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA