22.7 C
Sarajevo
22.09.2024

Konvoj vozila nagazio na minu u Pakistanu: U njemu bile i bh. diplomate

U konvoju vozila, koji je danas nagazio na minu u Pakistanu, bilo je stranih diplomata, među kojima i iz Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još nema informacija, rečeno je na upit RSE u tom ministarstvu.

U eksploziji bombe je ubijen policajac koji je bio zadužen za osiguranje stranih diplomata, a trojica su ranjena, saopćila je policija.

- OGLAS -

Ukupno 12 diplomata

Policijsko vozilo koje je pratilo diplomate prema turističkom mjestu Malam Jabba u okrugu Swat, sjeverozapadni Pakistan, vjerovatno je nagazilo na minu.

- Advertisement -

Poznato je da je bilo 12 diplomata iz Bosne i Hercegovine, Rusije, Vijetnama, Etiopije, Ruande, Zimbabvea, Indonezije, Uzbekistana, Turkmenistana, Kazahstana i Portugala.

Moin Fajaz (Fayyaz), portparol okružne policije rekao je kako se na osnovu prvobitnog uviđaja čini da je bomba bila zakopana pored puta, ali je rekao da je istraga još u toku.

Zvaničnici Swat policije kažu da su se nakon incidenta ambasadori stranih zemalja sigurno vratili u grad Mingore i da je putovanje u Mulam Jabbu otkazano.

Povrijeđeni vojnici

Zvaničnici Agencije za pomoć i spašavanje (Rescue 1122) i lokalno stanovništvo kažu da su povrijeđeni vojnici prebačeni u bolnicu Sidhu Sharif.

Odgovornost za napad na policijsko vozilo još niko nije preuzeo. Međutim, portparol policije Moin Fajaz rekao je da je u toku operacija potrage za militantima u tom području.

Ovaj incident se dogodio u vrijeme kada je nesigurnost toj oblasti porasla u posljednje dvije godine, zbog čega je stanovništvo protestiralo.

Vlada i vojska Pakistana, međutim, uvijek iznova insistiraju da su posvećeni sigurnosti i da se ciljane operacije protiv terorista nastavljaju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA