5 C
Sarajevo
30.09.2024

Kopnena ofanziva na Liban “pitanje sati”, Izrael pristao na “američka ograničenja”

IDF je proglasila zatvorenu vojnu zonu na području sjevernih pograničnih zajednica Metula, Misgav Am i Kfar Giladi. Ovaj potez, kao i tvrdnje američkih zvaničnika u vezi sa povećanjem izraelskih trupa, naveo je medije u ovoj zemlji na procjenu kako je pitanje sati, a ne dana kako je ranije najavljeno, kad će se pokrenuti kopnena ofanziva na Liban.

IDF je saopštio kako je proglašenje “zatvorenih vojnih zona” uslijedio nakon nove procjene. Naređenje je potpisao načelnik Sjeverne komande general-major Ori Gordin.

Razvoj događaja dolazi usred široko rasprostranjenih izvještaja i naznaka “neminovne” izraelske kopnene operacije protiv Hezbollaha u Libanu.

- OGLAS -

Kako je za Reuters kazao jedan američki zvaničnik, Sjedinjene Države su primijetile pozicioniranje izraelskih trupa koje sugeriše da bi kopneni upad u Liban mogao biti neizbježan.

Zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, odbio je da ponudi više detalja.

- Advertisement -

S druge strane, Izrael je obavijestio SAD o nizu “ograničenih kopnenih operacija” u Libanu koje planira, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

“Razgovarali smo s njima o tim operacijama, ali i o vremenu, svrsi, tempu tih operacija”, rekao je Miler tokom obraćanja javnosti.

“Obavijestili su nas o nizu akcija. U ovom trenutku su nam rekli da su to ograničene operacije fokusirane na infrastrukturu Hezbollaha u blizini granice, ali mi smo u kontinuiranim razgovorima o tome”, dodao je.

Glasnogovornik State Departmenta ponavio je pomalo kontradiktoran stav američke administracije koja je izrazila odobravanje izraelskog ubistva lidera Hezbollaha Hassana Nasralaha, a istovremeno pozivajući obje strane da ne poduzimaju eskalacijske akcije i pristanu na prekid vatre.

Miller je također naglasio da Izrael ima pravo da se brani od Hezbollaha.

Upitan da li SAD smatra da je produktivno za Izrael nastaviti s planovima za ograničene upade u Liban, dok Washington pokušava posredovati u diplomatskom rješavanju sukoba, Miller je odgovorio: “Svjesni smo da, ponekad, vojni pritisak može omogućiti diplomatiju. To je istina. Istina je i da vojni pritisak može dovesti do pogrešne računice. To može dovesti do neželjenih posljedica”.

“Ono što ćemo nastaviti da im komuniciramo je da, iako podržavamo njihovo pravo da se brane od terorizma, podržavamo napore da se osigura da se izraelski građani mogu vratiti svojim domovima, i na kraju, vjerujemo da je diplomatska rezolucija najbolji način da se to postigne”, kazao je glasnogovornik State Departmenta.

Izraelski Chanell 12 objavio je danas informaciju kako je obim planirane kopnene operacije smanjen na zahtjev Amerikanaca, te da je kopnena operacija, za razliku od rata 2006., osmišljena za uništavanje vojnih ciljeva, a ne za osvajanje teritorije.

Bijela kuća zahtijeva od Izraela da se ograniči potencijalni kopneni upad u Liban i da vojnici IDF-a “ne drže teritoriju na duže staze”,  jer Washington vjeruje da bi čak i ograničena operacija mogla izazvati širi regionalni rat, prenijeli su izraelski mediji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA