14 C
Sarajevo
19.05.2024

Lazović: Amandmani Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici ne idu u korist RS. Ne isključujem incidente

Bivši predsjednik Skupštine Republike BiH i član DF-a Miro Lazović govorio je za BHRT o aktuelnim političkim dešavanjima u BiH, ali i regionu.

Lazović je istakao da živimo u vremenu stalnih turbulencija zboig utjecaja RS i Srbije.

Naglašava da je ovo, prema njemu, ključna godina kada će se riješiti odnosi Srbije i Rusije prema BiH.

- OGLAS -

O sigurnosnoj situaciji kaže da on nije zabrinut, da su sada druge okolnosti te da je NATO svuda oko nas.

“Nema snage ni motiva da se napravi rat na ovim prostorima. Incidente ne isključujem, uvijek ima nekih budala koji bi isprovocirali incidente, ali to će se zadržati na nekim lokalnim i pojedinačnim stvarima. BiH ima perspektivu, Srbija treba sagledati svoju odgovornost prema politikama 90-ih godina. Politika Vučića je zarobila Srbiju i region”, kazao je Lazović.

- Advertisement -

O otvaranju “Pandorine kutije” koju je najavio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić akos e usvoji rezolucija o Srebrenici u UN-u, Lazović kaže da to nije dobro jer je takvu kutiju 90-ih otvorio Slobodan Milošević te da da su najveću cijenu platila BiH i građani, ali i Srbija.

“Bilo kakvo otvaranje Pandorine kutije dovelo bi do toga da Srbija bude još veći gubitnik nego sada”, kategoričan je Lazović

O amandmanima Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici, Lazović kaže:

“Crna Gora se nalazi u teškoj situaciji, etabliran je srbijanski utjecaj unutar Crne Gore. Amandman nije dobar ni za nas ni za Crnu Goru, onodnosno Republiku Srpsku. Genocid se ne može individualizirati, to je dio sistema, planirana aktivnost. Ako bi se on individualizirao, došlo bi se do toga da je cjelokupno političko ili vojno vodstvo RS procesuirano u Haagu i osuđeno za genocid. Ako bi se taj amandman usvojio onda bi potpuna optužba otišla na vrh RS, bila bi označena kao genocidna”, govori Lazović i dodaje: “Ne znam da li CG zna šta radi, ali ja tako razumijevam taj amandman.”

Podsjetimo, Crna Gora je najavila da će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na rezoluciju o genocidu u Srebrenici, objavljeno je jučer. Cilj je smiriti političke tenzije nakon što je premijer Crne Gore izjavio da će ova država glasati za rezoluciju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA