22 C
Sarajevo
04.07.2024

Levchenko o Putinu za Face: “Intervju kremljanskog ludaka američkom avanturisti”

Intelektualni patuljak i neznalica historije, Vladimir Putin je još jednom ponovio svoju izmišljenu verziju historijskih događaja u intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom.“, navodi Levchenko za Face.

Bivši ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za “Face.ba” piše o situaciji u Ukrajini, prenoseći aktuelna dešavanja koja su potaknuta ruskom agresijom na Ukrajinu.

Levchenko se osvrnuo na intervju ruskog predsjednika Vladimira Putina sa kontroverznim novinarom Tuckerom Karlsonom.

Njegov osvrt prenosimo u cjelosti:

Putin odlučio da je novi Garibaldi

“Ruski diktator je rekao da se Ukrajinci navodno osjećaju Rusima, a ono što se dešava u Ukrajini je element građanskog rata. Očigledno je šef Kremlja odlučio da je on novi Garibaldi, koji se borio za ujedinjenje Italije, ali se kremaljski lažov zauzeo za krađu stranih teritorija pod vlastitim mitom o ujedinjenju ruskih zemalja.

Kako bi opravdao teritorijalne pretenzije prema susjedima, Putin je prije 24 godine, kada je došao na vlast u Moskvi, naredio da se još jednom prekroji historija Rusije, kako bi škole i univerziteti proučavali Kremaljsku verziju istorije zemlje.

U svojim lažima otišao je mnogo dalje nego sredinom 18. vijeka, kada su njemački historičari bili pozvani u Sankt Peterburg kako bi stvorili novu, prilagođenu političkim ambicijama i hirovima novih osvajanja stranih teritorija, historiju  države Rusije.

A s obzirom na to da je pod takvim imenom postojala tek od 1721. godine, jer se prije toga zvala Moskovija, započeo je proces krivotvorenja korijena njenog nastanka i razvoja. Hitno je uvedena ideja da nije nastala sredinom 15. vijeka, već da je Moskovija navodno nasljednica druge kijevske države – Kijevska Rus (882.-1240.), odnosno prijee mongolskog osvajanja.

Naravno, ova historija isključuje period 482.-882., kada je Kijev ne samo osnovan kao grad, već i kada je bio centar državnosti, kojem su pripadali i gravitirali slavenska plemena moderne Ukrajine, koja su autohtona i živjela su ovdje od davnina. U ovoj historiji nećete naći da je Kijev stariji od Moskve za 665 godina i da, shodno tome, ima svoju državnost od vremena kada se Slaveni nisu ni pojavljivali na teritoriji moderne Rusije, jer su se tamo masovno doselili tek sredinom 8. vijeka.

Zatim Putin nastavlja u istom stilu: “Zapad vjeruje da su neprijateljstva u Ukrajini zauvijek otkinula jedan dio ruskog naroda od drugog, ali će se ponovno ujedinjenje dogoditi.” Ovo se odnosi na “historijsko opravdanje” Kremljovog osvajanja Ukrajine od strane Moskve.

Generalno, po ovoj logici, neki dio ruskog naroda bi trebao krenuti u borbu protiv moskovske diktature. Njega će podržati Ukrajina, a onda će se ukazati prava prilika za pogibiju Ruske Federacije, kao što je to bilo 1917.-18., kada je na mjestu Ruskog carstva stvoreno više od 30 država.

Putin je ispričao i svoju verziju historije po kojoj su Ukrajince, kao narod, navodno izmislili Austrijanci i Poljaci. Podsjetimo, naziv “Ukrajina” prvi put se pismeno pominje davne 1187. godine u Kijevskoj hronici i odnosi se na zemlje koje su se nalazile oko glavnog grada Kijeva, ali nikako “na nekom kraju države”, kako je rekao Putin T. Carlsonu.

Ali, ustvari, teritorije u kojima su živjeli moderni etnički Rusi bile su na kraju države Kijevska Rus. Međutim, zbog toga se ne mogu nazvati “Ukrajina”.”

Putin je navodno usvojen?

“Podsjetimo Putina da je početkom 2000. godine, uoči predsjedničkih izbora u Ruskoj Federaciji, objavljena verzija da njegova prava majka živi u Tbilisiju i da je spremna rijeći istinu o svom sinu. Uostalom, čini se da je navodno bio je usvojen, a bio je dvije godine stariji od onoga što je kasnije upisano u matičnu knjigu rođenih zbog male antropološke veličine i straha od zaostajanja u školovanju u Lenjingradskoj školi gdje je njegovi novi usvojitelji su živjeli.

Tada je poznati ruski novinar sa televizijskom ekipom odlučio da odleti u glavni grad Gruzije da uradi intervju, ali su svi poginuli kada se srušio let Moskva-Tbilisi, a to se ne smatra slučajnim incidentom.

Svi koji su kasnije pokušali provjeriti ovu informaciju nestali su ili umrli. Moguće je da je napad ruskih trupa na Gruziju 2008. godine imao i subjektivnu osnovu.

Bilo bi to u stilu Putinove izjave tokom intervjua da je Poljska sama isprovocirala Hitlera da ju napadne, i samim tim izazvala napad staljinističkog SSSR-a, koji se pridružio nacistima 17. septembra 1939. godine.”

“Ali, prema ovoj logici, ispada da je Moskva isprovocirala i Treći Rajh da napadne Sovjetski Savez 22. juna 1941. godine. Odnosno, intervju – Putinov monolog je nešto iz teatra apsurda, ali dalje je još gore.

Putin je rekao da navodno želi da “pregovorima pronađe rješenje za situaciju u Ukrajini”, ali predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski navodno nije spreman za to, jer je zakonski zabranio da se to uradi na Džonsonov zahtjev.

Izgleda je da se misli na bivšeg britanskog premijera, a ne na sadašnjeg Trampovog republikanca koji predsjedava Predstavničkim domom i blokira pomoć Kongresa Ukrajini.”

Svi koji ne žele da čiste prljave čizme ruskih okupatora su nacisti

“Također, ruski pripovjedač je priznao da još nije postigao ciljeve rata u Ukrajini po pitanju denacifikacije, jer mu se ne uklapa u mozak kako je Zelenski mogao da postane nacista kada se njegov otac borio u redovima sovjetske vojske protiv hitlerovaca, i to uprkos činjenici da je otac Zelenskog rođen dvije godine nakon završetka rata, a Putin ukrajinski narod naziva nacistima samo zato što se bori protiv ruske agresije.

Odnosno, svi oni koji ne žele da čiste prljave čizme ruskih okupatora su nacisti, a Rusija se čini kao centar antifašizma, jer želi da uništi susjedne narode koji se odupiru agresiji.

Tada se pripovjedač iz Kremlja pretvara u razbojnika iz Sankt Peterburga. Prema njegovim “konceptima”, međunarodno pravo se mora prilagoditi jer se odnos snaga u svijetu promijenio.

Uglavnom, Putin je studirao međunarodno pravo na Lenjingradskom univerzitetu, ali bezuspješno, jer je većinu svog vremena posvetio saradnji sa KGB-om, tako da nikada nije naučio ono što ga je učili Lenjingradski profesori.

Pa zato nudi neke divlje stvari koje više odgovaraju „pojmovima“ gangsterskog Peterburga 90-ih godina prošlog vijeka, gdje je Putin bio aktivni učesnik, nego konceptu savremenih međunarodnih odnosa.

Na kraju – opšti utisak: Intervju kremljanskog ludaka američkom avanturisti.”

“No, T. Carlson želi sve to pokazati Amerikancima kao izvor istinitih i alternativnih informacija, zbog čega mu je već zabranjen ulazak u mnoge evropske zemlje.”

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA