11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Levchenko za Face: Navalny nije umro prirodnom smrću! Putin se radikalno rješava svojih rivala!

Bivši ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za “Face.ba” piše o situaciji u Ukrajini, prenoseći aktuelna dešavanja koja su potaknuta ruskom agresijom na Ukrajini

Nakon što je vijest o smrti Alekseja Navaljnog odjeknula širom svijeta, u znak odgovora širom Rusije javili su se brojni protesti.

“Smrt Alekseja Navaljnog u ruskoj koloniji je političko ubistvo. Kremlj neće dozvoliti nezavisnu istragu o okolnostima smrti opozicionog političara, nema razloga vjerovati bilo kojoj “zvaničnoj verziji”.”

- OGLAS -

Već je poznato i da je 2020. godine, Navaljni bio otrovan paralitičkim otrovom “Novičok”, a osim njega, postoje brojni slučajevi trovanja opozicionara.

“Baš kao i porodicu Skripalj u britanskom Solsberiju. Ovo nije prvo demonstrativno pogubljenje osobe koja je predstavljala ili bi potencijalno mogla predstavljati prijetnju Putinovom političkom monopolu. 2015. godine u blizini Kremlja ubijen je opozicioni lider Boris Njemcov. Ispostavilo se da su ubice bili pripadnici Kadirovske divizije ruske garde. 2006. godine agenti specijalnih službi Ruske Federacije otrovali su polonijumom bivšeg oficira FSB-a Oleksandra Litvinjenka u Londonu. Iste godine, u Moskvi je ubijena opoziciona novinarka Ana Politkovska. Andrej Lugovoj, jedan od počinilaca ubistva Litvinjenka, kasnije je postao poslanik Državne dume.”

- Advertisement -

“Navaljni nije jedini ruski opozicionar koji je završio u zatvoru zbog izmišljenog slučaja. Vladimir Kara-Murza, Ilja Jašin, Lilija Čaniševa, Vadim Ostanin, Danijel Kholodni i drugi izdržavaju duge kazne. U opasnosti su i njihovi životi. Prikazani masakri opozicionara postali su demonstracija Putinove netrpeljivosti prema svakoj konkurenciji. To je također dokaz nemogućnosti demokratske promjene vlasti u Rusiji. Putinov režim demonstrira svijetu vlastitu nesposobnost da pregovara i želju da fizički uništi protivnike uprkos uvjeravanju međunarodne zajednice.”

On tvrdi da Navaljni nije umro smrću u ruskom zatvoru, kako to želi da predstavi propaganda Kremlja.

“Kao politički protivnik Putina, ubijen je mjesec dana prije predsjedničkih izbora u Rusiji. Putin koristi radikalne metode da se riješi svojih rivala, tako da njegovo predsjedništvo ne može biti legitimno. Putin je demonstrativno likvidirao najpoznatijeg lidera ruske opozicije. Pokazao je pravu prirodu sadašnjeg ruskog režima.”

Dodao je i kako je na snimku dan prije smrti Aleksej Navaljni izgledao zdravo.

“I u istražnom zatvoru u kojem je opozicionar boravio naveli su da nema zdravstvenih tegoba. To direktno ukazuje na političko naručivanje njegovog ubistva. Tokom boravka u zatvoru, opozicionar je 27 puta upućivan u kazneno-popravni zavod, uskraćivana mu je medicinska pomoć i podvrgnut mučenju. Februar se sa sigurnošću može nazvati krvavim mjesecom Putinovog režima. Boris Nemcov je ubijen 27. februara 2015. godine. Aleksej Navaljni je ubijen 16. februara 2024. Mjesec dana prije izbora Putin je odlučio da ukloni sve moguće konkurente. Očigledno je da nema govora o demokratskom izražavanju volje ni u samoj Rusiji, a još više na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine.”

“Putin uživa u svojom nekažnjenosti. Smrt Navaljnog demonstracija je Putinove sposobnosti da ubije one koji bi mogli predstavljati prijetnju. Rusija se pretvorila u nasilnu državu koja ubija ljude koji sanjaju o boljoj budućnosti svoje zemlje, poput Njemcova ili Navaljnog. Ruske vlasti šalju opozicionare u zatvor i muče ih do smrti samo zato što se ne slažu sa Putinovom politikom. Smrt Navaljnog je još jedan dokaz da ljudski život nema vrijednost za diktatore. Sasvim je moguće da smrću Navaljnog režim otvara novu sezonu političkih ubistava u Rusiji. Smrt Navaljnog u ruskom zatvoru trebala bi konačno uvjeriti Zapad u potrebu hitnog povećanja pritiska sankcija na Rusiju”, tvrdi Levchenko.

“Nakon ubistva opozicionog lidera, Putinova Rusija zaslužuje potpunu i bezuslovnu ekonomsku i političku izolaciju. Navaljni je bio vođa prave ruske opozicije i Putin ga se prkosno riješio. Stoga ne može biti pregovora sa ruskim vlastima. Čini se da stvar neće biti ograničena na Ukrajinu. U bliskoj budućnosti može doći do ruskog napada na zemlje NATO-a. Putinov režim je opasan i za sopstvene građane i za svjetski poredak. Jedini način da se neutrališe ova opasnost je odbijanje ruske agresije i pobjeda u ratu Ukrajine. Upravo ukrajinska vojska pokazuje sposobnost da efikasno riješi ovaj zadatak. Stoga će povećanje vojne pomoći i sveobuhvatna podrška Ukrajini spasiti mnoge ljudske živote ne samo u Ukrajini ili Rusiji. Ubistvo Navaljnog postalo je prkosan izazov Zapadu, koji je bio zabrinut za sudbinu političkog zatvorenika. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je 16. juna 2021. da će, ako Navaljni umre u zatvoru, posljedice biti razorne za Rusiju. Došlo je vrijeme da cijeli demokratski svijet djeluje!”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA