22 C
Sarajevo
04.07.2024

Levchenko za Face: Rusija se pretvara u koncetracioni logor! Jedino rješenje – bježanje

Razvoj zajedničkih proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije Ukrajine i EU postaje važan korak u kontekstu suprotstavljanja ruskoj agresiji. Sigurnost Evrope direktno zavisi od posljedica rata u Ukrajini.

Bivši ukrajinski ambasador u BiH i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za “Face.ba” piše o situaciji u Ukrajini, prenoseći aktuelna dešavanja koja su potaknuta ruskom agresijom na Ukrajinu.

Njegovu analizu prenosimo u cjelosti:

“Evropska unija uključila je Ukrajinu u rad na budućoj industrijskoj strategiji za odbrambeno-industrijski kompleks zemalja EU – objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom govora u Europskom parlamentu. “

Pravovremeno pokrivanje potreba Ukrajine u naoružanju, posebno u artiljerijskim granatama, pomoći će da se promijeni tok događaja u mnogim područjima fronta u korist Kijeva.

Rusija namjerava da nastavi rat protiv Ukrajine još dugo, stoga će potreba Ukrajine za modernim oružjem i dalje biti relevantna. Dostupnost modernih odbrambenih tehnologija u Kijevu biće faktor u obuzdavanju revanšističkih osećanja Rusije.”

Zapadno oružje na bojnom polju u Ukrajini

“Proizvodnja oružja u Ukrajini omogućit će smanjenje troškova logistike i izbjegavanje rizika povezanih s njihovim transportom, posebno blokiranje granica. Ulaganja u proizvodnju oružja u Ukrajini su isplativa, jer je prosječna plata ovdje niža nego u mnogim evropskim zemljama, pa su stoga i troškovi proizvodnje minimizirani.

Uspješna upotreba zapadnog oružja na bojnom polju u Ukrajini bit će najbolja reklama za njihove proizvođače: praktična demonstracija učinkovitosti u borbenim uvjetima povećava potražnju za takvim oružjem.

Otvaranje novih proizvodnih linija postaje neophodan uslov za dodatnu proizvodnju naoružanja za zainteresovane zemlje, dok će proizvodnja u Ukrajini pokrivati ​​potrebe Oružanih snaga. Tako će kompanije koje se bave oružjem dobiti veći profit, a zemljama Evrope, shodno tome, treba oružje da ojačaju svoje odbrambene sposobnosti.

U uslovima ruske agresije na Ukrajinu i uzastopnih prijetnji Rusije zemljama EU, Evropa treba da preduzme odlučnu akciju kako bi ojačala vlastite odbrambene sposobnosti i podržala Kijev u egzistencijalnoj borbi protiv Ruske Federacije.”

Jasan signal Moskvi

“Najbrži mogući razvoj zajedničkih vojnih proizvodnih pogona biće jasan signal Moskvi o spremnosti Ukrajine i zemalja Zapada da daju konsolidovani odbitak agresoru.

A u ovo vreme u Putinovoj Rusiji nema mjesta za one koji misle drugačije. Očekuje se da će nakon predsjedničkih izbora vlasti krenuti s masovnim represijama nad inteligencijom. Moskovski sud presudio je da uhapsi Borisa Akunjina, istaknutog ruskog pisca i autora mnogih bestselera koji živi u Velikoj Britaniji, zbog navodnog “opravdavanja terorizma”.

Moskovski sud je odlučio da ga privede nakon hapšenja. Ruske vlasti nastavljaju da proširuju i jačaju represivno zakonodavstvo. Sada se svako ko se javno suprotstavlja spoljnoj ili unutrašnjoj politici Kremlja naziva “stranim agentom”.

Lideri opozicije, aktivisti, nezavisni novinari i branitelji ljudskih prava, naučnici, odnosno široki krugovi inteligencije, potpadaju pod represije. Obrazovano društvo postalo je nepotrebno vlastima. Kremlju je potrebna apsolutna kontrola nad ruskim društvom.

Državna duma Ruske Federacije usvojila je zakon o konfiskaciji imovine za zločine protiv sigurnosti Ruske Federacije. Prema ovom zakonu, imovina Rusa koji kritiziraju SVO-a može biti konfiskovana. Administrativni i krivični članci o diskreditaciji vojske i širenju navodno lažnih informacija o ruskim oružanim snagama koriste se kao represivno sredstvo za suzbijanje antiratnog govora i krivično gonjenje građana zbog legitimnog ostvarivanja prava na mirno izražavanje mišljenja.

Kaznene prakse vezane za konfiskaciju imovine će se očigledno proširiti. Prema Istražnom komitetu Ruske Federacije, od početka SVO-a u zemlji su pokrenuta 273 krivična predmeta vezana za navodno lažne podatke o vojsci. A mediji su izračunali da je samo u 2023. ruskim sudovima predato 2.870 upravnih predmeta o diskreditaciji Oružanih snaga Ruske Federacije.”

Politički zatvorenici

“Prema riječima aktivista za ljudska prava, tokom proteklih 11 godina Putinove vladavine, politički motivisanom krivičnom gonjenju podleglo je 3.442 Rusa. Trenutno u Rusiji ima 1.011 političkih zatvorenika. Medijske ličnosti, uključujući bivše poslanike, opozicione aktiviste i predstavnike medija, obično se gone zbog navodnog lažiranja ianformacija.

A obični građani – studenti, penzioneri, radnici – najčešće su proganjani zbog diskreditacije SVO.

Formulacija krivičnih članaka vam omogućava da kaznite bilo koga i za gotovo sve – kao u staljinističko doba u SSSR. U uslovima pogoršanja socijalno-ekonomske situacije, Putin namerava da održi vlast uz pomoć straha i represija.

Istovremeno, Rusija nema dovoljno mjesta u zatvorima da primi stotine hiljada uhapšenih i policajaca koji bi trebali da ih čuvaju. Dakle, osuđenici će biti upućeni u rovove koji se brzo prazne na prvoj liniji fronta. Ruski intelektualci, privatni biznisi, građanski aktivisti – svi oni postaju žrtve vlasti.

Još masovnija hapšenja i deportacije neistomišljenika počet će odmah nakon ruskih predsjedničkih izbora. Prije svega, oni koji se protive Putinovoj genocidnoj politici pasti će pod val represija. Masovne represije nisu teoretska mogućnost, već “nacionalni ruski projekat”, čiju je realizaciju Kremlj već započeo.

Rusija se pretvara u koncentracioni logor, a bježanje izvan njega postaje jedino rješenje, sve dok postoji takva prilika.”

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA