13.8 C
Sarajevo
06.10.2024

Macron danas stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji: Susjedi žele 12 borbenih aviona

Francuski predsjednik Emanuel Makron dolazi danas u dvodnevnu posjetu Srbiji na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Uoči posjete, Vučić je za RTS rekao da će s Makronom razgovarati o veoma bitnim pitanjima, kao i da se još uvijek razgovara o kupovini borbenih aviona “Rafale” te da cijena više nije pitanje, već određena jamstva.

Prema programu posjete, očekuje se da francuski predsjednik sleti na Aerodrom “Nikola Tesla” oko 18:05 sati, gdje će biti priređen doček.

- OGLAS -

Potom će uslijediti ceremonija svečanog dočeka ispred Palate “Srbija” s vojnim počastima. Sastanak Vučića i Macrona planiran je u 18:45 sati nakon čega će uslijediti ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika.

Kako je najavljeno, dvojica predsjednika obrati će se medijima u 19:45 sati. Drugog dana posjete, Makron će otići u Novi Sad gdje će posjetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke. Također, planirano je da se Makron i Vučić obrate na Forumu o mladima i umjetničkoj inteligenciji.

- Advertisement -

Prema protokolu, održat će se i ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu i obraćanje dvojice predsjednika. Francuski predsjednik prvi je put bio u službenom posjete Beogradu 2019. godine kada su dvije zemlje obilježile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA