8.8 C
Sarajevo
15.09.2024

Macron u potrazi za novim francuskim premijerom: Najizgledniji kandidat bivši član Socijalističke partije

Emmanuel Macron sastat će se u ponedjeljak sa svojim prethodnicima i dvojicom visokih političara koji se smatraju kandidatima za sljedećeg premijera, dok je francuski predsjednik blizu proglašenja novog čelnika vlade, javili su izvori i mediji.

Macron će primiti bivše predsjednike, socijalistu Francoisa Hollandea i desničara Nicolasa Sarkozyja, kao i Bernarda Cazeneuvea, bivšeg člana Socijalističke partije i iskusnog političara, saopćili su izvori bliski Macronu koji su željeli ostati anonimni.

Macron je pod pritiskom da prekine višesedmični politički zastoj nakon što je raspisao prijevremene izbore koji su doveli do parlamenta bez jasne većine.

- OGLAS -

Političari i posmatrači Cazeneuvea sve više pominju kao jednog od najizglednijih kandidata za vođenje nove vlade jer ga poštuju desničarske stranke, iako je blizak i ljevici.

Napustio je Socijalističku partiju prije dvije godine protestujući protiv njenih čvršćih veza s krajnje lijevom strankom Nepokorena Francuska (LFI).

- Advertisement -

Macron bi se također trebao sastati s Xavierom Bertrandom, članom konzervativne stranke Les Republicains i čelnikom regije Hauts-de-France, koji se također navodi kao potencijalni budući premijer, iako rjeđe od Cazeneuvea, pišu francuske novine Le Figaro i Le Parisien.

Idući francuski premijer imat će težak zadatak pokušaja provođenja reformi i budžeta za 2025. kroz podijeljeni parlament, jer je Francuska pod pritiskom Evropske komisije i tržišta obveznica da smanji svoj deficit.

Uz kratku premijersku dužnost na kraju Hollandeovog mandata, Cazeneuve je u tri navrata bio ministar – za evropska pitanja, budžet i unutrašnje poslove.

Macronovo kockanje da raspiše prijevremene parlamentarne izbore u junu se izjalovilo, jer je njegova centristička koalicija izgubila desetke mjesta, a niti jedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu.

Ljevičarski savez Nova narodna fronta bio je prvi, ali je Macron odbacio mogućnost da od njega zatraži formiranje vlade nakon što su druge stranke saopćile da će ga odmah odbaciti. Umjesto toga, čekao je sedmicama da donese svoj izbor.

Čak i ako se politička paraliza nastavi nakon imenovanja nove vlade, Macron prema francuskom ustavu ne može raspisati nove prijevremene izbore do jula iduće godine, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA