10 C
Sarajevo
06.10.2024

Macron završio dvodnevnu posjetu Srbiji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron završio je dvodnevnu posjetu Srbiji.

On je danas posjetio Novi Sad gdje je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišao novu postavku u Muzeju umjetnosti “Galeriji Matice Srpske”. On se u galeriji zadržao duže od sata, veoma zainteresovano razgledajući eksponate.

U nastavku posjete učestvovali su na Forumu o mladima i vještačkoj inteligenciji u kompaniji InGrid –  Schneider Electric LLC, jedne od tri najveće francuske investicije u Srbiji. Tu su poručili da žele da Evropa, što znači i Srbija i Francuska, bude sila u domenu AI.

- OGLAS -

Macron i Vučić su oko 16:00 sati prisustvovali ceremoniji otkrivanja ploče, povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu.

Macron je juče popodne doputovao u Srbiju, a tokom večeri zvanični Beograd i Pariz potpisali su više bilateralnih sporazuma, među kojima je i onaj o nabavci 12 francuskih borbenih aviona “Rafal“, čija je vrijednost blizu tri milijarde eura.

- Advertisement -

Macron je ocijenio da je riječ o historijski važnom sporazumu, ali je i istakao da je EU potrebna jaka i demokratska Srbija, te da je odluka da kupi “rafale“ strateški i dugoročan izbor u tom smjeru. Dodao je da Beograd može da računa i na podršku Pariza u procesu pridruživanja Uniji, jer je, kako je naveo, Srbiji tamo i mjesto.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, osim rafala, kao ključan segment razgovora izdvojio je onaj koji se odnosi na saradnju u oblasti nuklearnih programa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA