10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Meteoalarm upozorenje za četvrtak: Dijelovi BiH u “crvenom”, ovo su preporuke

Bosna i Hercegovina i ostatak regije ovih dana ulaze u novi toplinski val, s temperaturama zraka koje će se u narednim danima prelaziti 40 stepeni, najavile su meteorološke službe. I europski Meteoalarm objavio je upozorenje za dijelove BiH u četvrtak, usljed izuzetno visokih temperatura.

Iz Meteoalarma su izdali crveno upozorenje za dvije regije u BiH.

Regija Prijedor

- OGLAS -

Najviša temperatura zraka od 35 do 40 stepeni.

Regija Višegrad

- Advertisement -

Najviša temperatura zraka od 36 do 40 stepeni.

Građanima se savjetuje da poduzmu potrebne mjere za svoju sigurnost, budući da se očekuju ekstremno visoke temperature.

“Zaštitite se i pomozite ugroženima. Slijedite savjete nadležnih. Očekujte moguće kvarove na infrastrukturi. Zaštitite sebe, djecu i starije osobe”, navodi se u upozorenju.

Iako su ostali dijelovi naše zemlje u kategoriji s nižim stepenom upozorenja, također se očekuju iznadprosječne temperature

U glavnom gradu BiH predviđaju se temperature do 36 stepena, a upozorava se na mogućnost zdravstvenih rizika među ranjivim kategorijama, poput starijih i vrlo mladih osoba.

Na snazi narandžasto upozorenje: Vlada FBiH usvojila preporuke usljed visokih temperatura

Trodnevna prognoza

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak je najavljeno sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni.

I u narednim danima očekuje se sunčano i vruće uz visoke temperature.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA