9 C
Sarajevo
24.04.2024

Milanović: EU i SAD su neprijatelji Hrvata

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je odnos Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država prema Hrvatima u BiH “neprijateljski” i prozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se “nije htio zamjeriti” Europskoj komisiji (EK).

“Odnos Europske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ – neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega iko u Briselu razbija glavu” – rekao je Milanović novinarima u Gradecu.

Dodao je da su upravo zato Plenković i “njegove sluge” imali lak zadatak da to riješe”, ali se hrvatski premijer “nije htio zamjeriti” predsjednici EK-a Ursuli fon der Lajen za koju je rekao da “iza nje nije nikakav izborni legitimitet i da je prijateljica Angele Merkel” koje se bivša njemačka kancelarka “htjela otarasiti”.

- OGLAS -

“Smije li to neko reći? To niste nikad čuli iz usta hrvatske političke partitokracije koja je vladala. Jesmo u komunizmu? Je li to zabranjeno reći” – rekao je je Milanović.

Na upit novinara komentarisao je hoće li istraga Ureda evropskog javnog tužitelja o prepiski predsjednice Komisije i šefa Pfizera naštetiti HDZ-u na parlamentarnim izborima, a EPP-u na europskim izborima.

“Šta to znači Europska pučka stranka? Što su oni? Oni su za puk, a što su drugi za istrebljenje puka? Svi su za puk. To je kad nemaš nikakav koncept, daješ si ime stranka dobrog vremena, stranka da bi bilo dobro, pučka stranka – to ne znači ništa” – rekao je Milanović.

“To je evropska birokratska stranka, stranka koja okuplja eurokrate kojima ovaj model funkcioniranja naprosto odgovara jer on je dizajniran ne u Hrvatskoj, ne u Varšavi ili Budimpešti, nego u nekim drugim centrima moći” – dodao je.

Govoreći u povodu 15. obljetnice ulaska u NATO-u, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik vojske kaže da Hrvatska treba biti lojalan partner, ali da nema utjecaja na najvažnije odluke u toj organizaciji.

“Ključne odluke se donose isključivo u Vašingtonu, čak ne u Parizu. S odlukama koje kreću od premise da smo mi na raspolaganju 24 sata dnevno ja imam problem. Te odluke mene ne obavezuju, ni kao vrhovnog zapovjednika, a ni sutra kao predsjednika hrvatske vlade” – rekao je Milanović.

“Odluke koje su pitanje života i smrti, koje su dalekosežne po svojoj težini i značaju opasnosti, donose se bez ikakvog sudjelovanja ne samo Hrvatske, nego i Slovenije, Mađarske pa i Poljske. Toga treba biti svjestan. Zato kad kažem da smo lojalni, to je kao da ti dajem srce i o tome treba razmisliti” – istakao je Milanović.

Smatra da je “puno glupih i ludih odluka prethodilo ovome što se događa u Ukrajini”, kao i da je NATO “u jednom trenutku prestao uopće shvaćati čemu služi”.

“To izaziva sukobe i treba biti jako oprezan. Hrvatska je lojalna članica NATO-a, nikoga prevariti ni, kak se veli, zavaljati nećemo, ali se prvenstveno treba posvetiti sebi, svojim problemima, svom naoružanju” – rekao je hrvatski predsjednik, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA