18.8 C
Sarajevo
16.05.2024

Osvrt na intervju: Idi i ne okreći se, Mile! Od smirenosti, preko uzbuđenja, do tapšanja po leđima!

IDI, MILORADE, I ZBOG SEBE I ZBOG DRUGIH!
Osvrt na intervju Senada Hadžifejzovića s Miloradom Dodikom!

Senad Hadžifejzović i Milorad Dodik su sinoć uradili, već sada možemo reći, jedan od najgledanijih intervjua u novijoj historiji BiH! Intervju je za svega nekoliko sati samo na YouTube dosegao brojku od 400.000 pregleda. U trendingu je u svim državama zapadnog Balkana; prenijeli su ga gotovo svi domaći i regionalni mediji!

Ovaj intervju se čekao godinama, jer po pravilu svaki intervju njih dvojice ima milionske preglede i dogode se situacije koje se prepričavaju sve do narednog intervjua: postavljanje zastave u Banjoj Luci, “Vidiš ga, Lafčino?”, priznavanje genocida… Ovaj put je bilo tapšanje po leđima!

Međutim, krenimo redom. Na samom početku razgovora Dodik je bio miroljubiv kao nikad prije, ali je pokušao da ostvari prednost domaćeg terena, te je Senadu poručio da mu izgleda umorno. Nije uspio da ostvari prednost, te je nastavio da priča o tome da nemaju plan za secesiju, da neće biti rata, kako mediji unose nemir

- OGLAS -

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FACE TV (@facetv)

- Advertisement -

Mnogo ljudi je protrljalo oči, jer nisu mogli povjerovati da Dodik ovako nešto izgovara. Vratimo li se u historiju, pričao je on svašta, pa je poslije rekao da je promijenio mišljenje, tako da već svi s “veresijom” uzimaju njegove izjave. Ovaj put je iznenadio sve, pa i Hadžifejzovića u jednom momentu, jer nije bilo realno da će na ovaj način otvoriti intervju. Senadovo iskustvo i mnogo “utakmica u nogama” su bili ključni za ovaj intervju, jer je konstantno vraćao Dodika na ključno pitanje o rezoluciji –šta nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN-u. Najavljivao je predsjednik RS-a mnogo toga, ali sada je opet išao “niz dlaku”, te je miroljubivo govorio o odlasku u Potočare, polaganju cvijeća… U ovoj fazi je već počeo da mijenja narativ, te je počeo priču o “razdruživanju”. Naravno, Dodik se ponovo morao opravdati i reći da je ipak pogriješio, te da “nije bio genocid”, pa je počela priča o “muslimanima”, “političkom Sarajevu”… U ovim momentima Dodik uzima daha, jer je razgovor bio zahtjevan, pogotovo ako se zna da nije dobio unaprijed pitanja, te da nije “sam sebi postavljao pitanja”. U ovoj partiji šaha trebalo je mnogo koncentracije i jednom i drugom; trošilo se mnogo energije, pa je na više mjesta Dodik potencirao razgovor u kojem je on u mirnoj luci.

Ova mirna luka je bila sve do momenta dok Hadžifejzović nije postavio pitanje o Dodikovom sinu Igoru, te njegovom potencijalnom učešću u ratu. U tom momentu se desila pauza, neugodna tišina… Siguran sam da je u tom momentu probuđena najdublja Dodikova emocija, pa je nakon toga proradio njegov inat da ipak pokaže i dokaže svoju aroganciju, tvrdoglavost, otresitost… Nestalo je koncentracije i tada kreću blic-pitanja, blic-odgovori bez neke jasne strukture, što je i očekivano u ovakvim razgovorima koji traju više od šezdeset minuta. Međutim, ni u tim momentima Hadžifejzović nije posustao da izvuče ključno pitanje u ovom razgovoru – šta nakon usvajanja rezolucije.

Nije Dodik imao adekvatan odgovor na ovo pitanje. Bilo je generalno miroljubivo i fokusirao se na “razdruživanje”, al i dalje nikome nije jasno kako će se razdružiti, kad se nikad nismo ni udružili na način kako to Dodik zamišlja. Ovo je odlično detektovao i Hadžifejzović, koji mu je naglasio da su entiteti djeca, a država je roditelj, što je upotpunosti demistificiralo njegovu tvrdnju.

Dodik je intervju pokušao da završi na klasičan način – naglim izlaskom iz studija, ali se u posljednji trenutak predomislio, te je otišao da zagrli Senada i da ga potapše po leđima. Ipak, zadnje tapšanje (čitaj “udarac”) imao je Senad Hadžifejzović – IDI, MILORADE I ZBOG SEBE I ZBOG DRUGIH!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FACE TV (@facetv)

Intervju možete pogledati na ovom linku:

Autor: A. Petrović

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA