15 C
Sarajevo
27.07.2024

Ministar iz Dodikove stranke proveo odluku Schmidta i doznačio novac za izbore

Ministarstvo finansija i trezora doznačilo je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) oko sedam miliona maraka (3,58 miliona eura) za provođenje lokalnih izbora koji bi se trebali održati 6. oktobra, potvrdili su iz CIK-a BiH.

“Problem vezan za finansiranje izbora riješen je jučer popodne zahvaljujući odluci Ministarstva kao i njihovoj odluci o privremenom finansiranju”, kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, novinarima 3. aprila.

Hadžiabdić je dodala da će CIK BiH najkasnije do 9. maja raspisati lokalne izbore.

- OGLAS -

Najavila je da će morati zatražiti dodatna sredstva zbog izmjena Izbornog zakona, koje je krajem prošlog mjeseca nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, a koje predviđaju i uvođenje novih tehnologija poput elektronske registracije birača i uređaja za brojanje listića.

BiH još uvijek nema budžet za 2024. godinu.

- Advertisement -

Državni ministar financija Srđan Amidžić, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), donio je 2. aprila odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2024. godine, kao i odluku da se CIK-u BiH dodijeli novac za održavanje lokalnih izbora.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je, zbog političke blokade kod donošenja budžeta za 2022. godinu i upitnosti održavanja općih izbora, nametnuo u julu te godine izmjene Zakona o financiranju institucija BiH i Izbornog zakona BiH koristeći tzv. Bonske ovlasti.

Po tim izmjenama, odluku da se odobri finansiranje u trajanju od tri mjeseca u iznosu od četvrtine prethodno usvojenog budžeta, može donijeti samostalno ministar finansija, a ranije je takvu odluku moralo donijeti Vijeće ministara BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, kao i ostali politički predstavnici iz RS, kažu da ne priznaju Schmidta za visokog predstavnika, a pokušali su u skupštini ovog entiteta donijeti i zakon o neprimjenjivanju njegovih odluka.

Schmidt je sve te zakone poništio, zbog objave zakona pred Sudom BiH vodi se proces protiv Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, a visoki predstavnik je 26. marta ove godine nametnuo i nove izmjene Izbornog zakona BiH koje bi trebale smanjiti mogućnost izbornih manipulacija.

Vlasti RS-a su nakon toga krenule u donošenje entitetskog izbornog zakona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA