16.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Ministar odbrane Njemačke: Pripremite se za sukob Evrope i Rusije! Trajat će desetljećima

Njemački ministar obrane Boris Pistorius upozorio je danas evropske zemlje i NATO savez da se moraju pripremiti za desetljećima dug sukob s Rusijom, u govoru na münchenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Napori da se Rusija uključi u širu evropsku sigurnosnu arhitekturu nakon hladnog rata propali su, rekao je Pistorius u Münchenu, prenosi HINA.

“Svi ovi pokušaji bili su u suprotnosti sa strategijom Kremlja da ponovno uspostavi svoju dominaciju u istočnoj i srednjoj Evropi.”

- OGLAS -

Zapadni saveznici čvrsto će stajati uz Ukrajinu “bez obzira na to koliko Vladimir Putin bude nastavio ovaj nezakonit i besmislen rat protiv suverene nacije”, dodao je.

Pistorius je naglasio da će postojati linije razdvajanja u Europi u narednim desetljećima. “Slobodna i demokratska Evropa s jedne strane, autoritarna i ratnohuškačka Rusija s druge.”

- Advertisement -

Ključ sukoba bila je ponovna uspostava vojne moći NATO-a u Evropi kako bi se suprotstavilo ruskoj prijetnji, rekao je. “Učinkovito odvraćanje je naše životno osiguranje”, tvrdi.

Tvrdi je da postoje tri dimenzije uspostave učinkovitog odvraćanja. “Savez mora uložiti više novca u odbranu, obnoviti industrijske kapacitete za proizvodnju municije i pripremiti vojne snage za raspoređivanje i borbu kada je to potrebno”, objasnio je Pistorius.

Pistorius je također rekao da su bliža suradnja sa zemljama južne hemisfere i veće poštovanje prema tim zemljama potrebni kako bi se suprotstavili ruskom globalnom utjecaju. To uključuje pristanak na ugovore o izvozu naoružanja, rekao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA