18 C
Sarajevo
28.10.2024

Muškarac iz Sjeverne Irske zlostavljao 3500 djece iz 30 država, prijetio, tražio slike: Djevojčica od 12 godina se ubila

Muškarac iz Sjeverne Irske osuđen je na doživotnu kaznu i provest će u zatvoru najmanje 20 godina zbog ekstremnog seksualnog zlostavljanja djece na internetu i ubojstva 12-godišnje djevojčice. Alexander McCartney (26) iz okruga Armagh priznao je 185 optužbi – uključujući više od 50 kaznenih djela ucjene.

Jedan od najvećih svjetskih online zlostavljača djece stvorio je lažne osobe i okomio se na 3500 žrtava u dobi od 10 do 16 godina, iz više od 30 zemalja. Priznao je krivnju za ubistvo 2018. nakon što si je 12-godišnja djevojčica iz SAD-a Cimarron Thomas oduzela život zbog njegova zlostavljanja, piše BBC.

U petak je sudac O'Hara u Belfastu objavio da McCartney, koji je u pritvoru već pet godina, ne može zatražiti oslobađanje prije 2039. godine. O'Hara je rekao kako je teško zamisliti seksualnog devijanta koji predstavlja veći rizik od ovog optuženika.

- OGLAS -

Serija zločina Alexandera McCartneyja između 2013. i 2019. opisana je kao “najveći slučaj catfishinga u Velikoj Britaniji”. Catfishing uključuje korištenje lažnog identiteta na internetu za sklapanje prijateljstva i iskorištavanje žrtava. A “Som” (catfish) je osoba koja je stvorila lažni identitet na internetu, prenosi Index.hr. 

Takvi prijestupnici putem društvenih medija i aplikacija za razmjenu poruka ciljaju druge ljude obično radi zlostavljanja i prevare. Iza kompjuterskog ekrana u svom domu u Sjevernoj Irskoj, McCartney je unio strah i patnju u živote hiljada djece diljem svijeta.

- Advertisement -

Velikoj većini svojih žrtava pristupio je na Snapchatu, iako je u malom broju slučajeva koristio druge društvene mreže, uključujući Instagram i Kik. Na svoja 64 uređaja pretvarao se da je mlada djevojka kako bi namamio svoje žrtve da pošalju intimne fotografije. Ponekad je koristio slike koje je dobio od drugih mladih djevojaka i uzimao njihove identitete kad bi razgovarao s novim žrtvama.

Kad bi dobio fotografije, ucjenjivao bi ih i tražio još ekstremnije fotografije. Ako ih žrtve ne pošalju, govorio im je da će ih izložiti njihovim prijateljima i porodici. Prisilio je djecu da u zlostavljanje uključe svoju mlađu braću i sestre, pa čak i kućne ljubimce i predmete u porodici.

Djevojčica: Mislim da ću umrijeti. McCartney: Briga me

Glasnogovornik Snapchata kaže da je seksualno iskorištavanje bilo koje osobe užasno i nezakonito te da su “njihova srca uz žrtve u ovom slučaju”: “Ako otkrijemo takvu aktivnost ili nam je netko prijavi, mi je uklanjamo, zaključavamo račun koji krši pravila i prijavljujemo je vlastima.”

Kompanija je rekla da ima dodatnu zaštitu za tinejdžere kako bi otežala da ih kontaktiraju stranci: “Putem našeg porodičnog centra u aplikaciji roditelji također mogu vidjeti s kim njihovi tinejdžeri razgovaraju i ko su im prijatelji”.

U mnogim slučajevima prestravljena djeca tražila su McCartneya da prestane i preklinjala da se njihove slike ne stavljaju na internet. Neki su govorili da će se ubiti ili ozlijediti. Jedna mu je žrtva poslala sliku s posjekotinom na ruci. McCartney im je odgovarao da ga nije briga. Druga djevojka je rekla: “Ne mogu prestati drhtati, mislim da ću umrijeti.” McCartney je odgovorio: “Baš me briga.”

Policija je rekla da je povremeno dijelio slike s drugim pedofilima. Vodio je evidenciju o djeci koju je zlostavljao i na Snapchatu označavao njihovu lokaciju. Bio je toliko nemilosrdan u zlostavljanju da je imao predložak poruka koje bi kopirao i lijepio djeci.

Sud je zaključio da je šteta koju je McCartney prouzročio nemjerljiva i da je ponižavao žrtve radi vlastitog seksualnog zadovoljenja. Mnoge žrtve nikad nisu identificirane, ali njihovi su životi zauvijek promijenjeni.

Iako istražitelji vjeruju da je komunicirao s čak 3500 djece; ovaj se slučaj usredotočio na njih 70 kako bi se sudu omogućio uravnotežen postupak. Tokom istrage tužitelji su otkrili jedan slučaj koji je doveo do tragičnih posljedica.

Samoubistvo 12-godišnjakinje

Godine 2018. poslao je poruku 12-godišnjoj Cimarron Thomas u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji. Nakon što joj je dao kompliment i dobio sliku, započeo je svoju kampanju zlostavljanja. Zahtijevao je još njezinih slika i prijetio da će staviti njezine fotografije na internet i razotkriti je ako ne učini što je rekao. Uplašena djevojčica nikome nije rekla što joj se događa.

McCartney ju je nastavio progoniti i tražiti još fotografija te joj je rekao da mora uključiti i svoju mlađu sestru. Ona je to odbila i rekla da će se ubiti. Cimarron se ustrijelila u glavu vatrenim oružjem koje je legalno držala njezina porodica, dok je još bila online s McCartneyjem. Pronašla ju je mlađa sestra.

U nastavku tragedije, 18 mjeseci kasnije Cimarronin otac Ben oduzeo si je život. U trenutku smrti nije znao zašto je njegova kći počinila samoubistvo. U izjavi koja je u petak pročitana ispred suda, Cimarronini djed i baka Peggy i Dale Thomas pozvali su roditelje da ostave otvorena vrata komunikacije radi zlih ljudi na internetu.

McCartney je početkom ove godine priznao krivnju za ubistvo iz nehata Cimarron Thomas.

Žrtve u najmanje 30 zemalja

U petak je policijska služba Sjeverne Irske (PSNI) priopćila da je o zlostavljanju saznala od Škotske policije koja je izvijestila o 13-godišnjoj djevojčici koju maltretira odrasli osumnjičenik iz Sjeverne Irske, koristeći pseudonim djevojčica od 13 godina.

Ravnatelj PSNI-a Eamonn Corrigan podržao je kaznu i rekao da McCartney nije ništa drugo nego odvratni predator djece. Dodao je da McCartneyjevi uređaji sadrže desetke tisuća fotografija i videa maloljetnih djevojaka koje izvode seksualne radnje pod ucjenom.

Njegove žrtve su locirane u Americi, Novom Zelandu i najmanje 28 drugih zemalja. “Što se mene tiče, postoji samo jedno mjesto za McCartneyja, a to je iza rešetaka”, rekao je Corrigan. Policija je objavila da je McCartney postao prva osoba u Velikoj Britaniji koja je osuđena za ubistvo iz nehata dok je žrtva boravila u stranoj jurisdikciji.

“Zahvalni smo što su naši partneri u provođenju zakona u Sjevernoj Irskoj smatrali potrebnim uhititi i optužiti McCartneyja za njegovu ulogu u smrti djevojke”, rekao je američki specijalni agent Derek Gordon.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA