11.6 C
Sarajevo
20.10.2024

Na biračkom mjestu u Konjicu posmatraču zabranjeno prisustvo brojanju glasačkih listića prije početka glasanja: “Ovdje to nije praksa”

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” obavjestila je javnost da je za Lokalne izbore 2024. godine koji se danas održavaju u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu, a koji su prethodno odgođeni zbog prirodne katastrofe koje je zadesila ove gradove i općine, angažovala građanske, nestranačke posmatrače/ice na svakom trećem biračkom mjestu u navedenim osnovnim izbornim jedinicama.

“Nažalost, građani i građanke navedenih općina i gradova suočili su se sa velikom tragedijom uslijed prirodne katastrofe. Iz Koalicije „Pod lupom“ navode kako su svjesni da u ovim novonastalim okolnostima izbori nisu na listi prioriteta za mnoge. S druge strane, zakonski rokovi nalažu da se odgođeni izbori moraju održati u roku do 30 dana od dana koji je određen za održavanje redovnih izbora, zbog čega je CIK BiH i morao djelovati u skladu sa Izbornim zakonom BiH i donijeti odluku o njihovom održavanju u ovom izuzetno teškom periodu. S obzirom na to da se izbori održavaju danas, Koalicija „Pod lupom“ je osigurala nezavisno posmatranje izbora u ovim općinama i gradovima, nastavljajući raditi na tome da izborni proces bude transparentan i da se zaštiti izborna volja građana”, naveli su.

Pod lupom će, ističu, za odgođene izbore pratiti uređenje i otvaranje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, kao i proces pakovanja izbornog materijala. Pratit će se sve potencijalne izborne nepravilnosti koje će se odmah nastojati otkloniti kako bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu sa Zakonom.

- OGLAS -

Kršenja prava posmatrača

Posmatrači/ice Koalicije „Pod lupom“ su nesmetano pristupili skoro svim biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama u kojima se održavaju izbori. Izuzetak su dva biračka mjesta, jedno u Fojnici i jedno u Konjicu.

“Na biračkom mjestu 114A002 u Fojnici, posmatraču nije dozvoljen pristup biračkom mjestu sa Odlukom o akreditovanju, bez akreditacije. Nakon komunikacije sa OIK-om i CIK-om posmatraču je izdata zamjenska akreditacija i posmatrač je pristupio biračkom mjestu. Na drugom biračkom mjestu 127A005 u Konjicu posmatraču je zabranjeno prisustvo brojanju zaprimljenih glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta, uz obrazloženje da “ovdje to nije praksa”. Iz Koalicije „Pod lupom“ upozoravaju biračke odbore da nisu ovlašteni sprovoditi procese na biračkom mjestu na osnovu svojih praksi i pravila, te da moraju raditi isključivo prema Izbornom zakonu BiH koji omogućava posmatraču efektivno posmatranje izbornog procesa uključujući i brojanje zaprimljenih glasačkih listića, kao i prema Pravilniku o provođenju izbora u BiH kojeg je utvrdio CIK BiH. Pozitivno je da je posmatraču naknadno omogućen pristup, nakon intervencije prema GIK-u”, navode iz Pod lupom.

- Advertisement -

Otvaranje biračkih mjesta

Većina biračkih mjesta je otvorena na vrijeme, dok je 7 biračkih mjesta otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta (3 u Konjicu, 2 u Kreševu i 2 u Kiseljaku). Na svim biračkim mjestima osigurana je tajnost glasanja.

“Na skoro svim biračkim mjestima ispoštovane su procedure i pravila koja se odnose na uređenje i otvaranje biračkih mjesta, uz neznatne propuste u radu biračkih odbora. Svi članovi biračkih odbora nisu bili prisutni na biračkom mjestu sat vremena prije njegovog otvaranja na 4 biračka mjesta (2 u Kiseljaku, 1 u Fojnici i 1 u Konjicu), kako je propisano Pravilnikom o provođenju izbora u BiH. Također, posmatrači su izvijestili da 2 biračka mjesta (1 u Konjicu i 1 u Fojnici) nisu prilagođena osobama sa invaliditetom”, naveli su.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su pozvali građane i građanke da danas podijele sa njima sva svoja pozitivna ili negativna iskustva sa izbora putem obrasca.  Također, građani sve izborne nepravilnosti i dalje mogu prijaviti putem besplatnog telefona 080 05 05 05.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA