18 C
Sarajevo
18.05.2024

Na današnji dan prije 32 godine agresor minirao i zapalio stadion Grbavica

Na današnji dan prije 32 godine agresor je zapalio stadion Grbavica, dom Fudbalskog kluba Željezničar.

Vojnici Jugoslavenske narodne armije, koji su se samo nekoliko dana kasnije zvanično preobukli u uniforme novoformirane Vojske Republike Srpske, su u popodnevnim satima 4. maja 1992. godine minirali stadion Grbavica i zapalili zapadnu tribinu koja je izgorjela do temelja.

Zajedno s drvenom zapadnom tribinom, koja je prenesena sa stadiona “6. april” s Marijin-Dvora prilikom izgradnje stadiona početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, izgorjelo je i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala nogometašima, a ostatak ostalim sportskim sekcijama SD Željezničar.

- OGLAS -

Nakon završetka rata stadion Grbavica je u rekordnom roku postao uslovan za igranje, a četiri godine nakon što je do temelja srušen, Željin dom je ugostio prvu utakmicu, gradski derbi protiv Sarajeva.

Danas je stadion Grbavica ljepši nego ikada. Zapadna tribina je renovirana, a izgrađena je i moderna istočna tribina koja je dobila i krov.

- Advertisement -

Travnjak je promijenjen i stadion ispunjava uslove za odigravanje evropskih utakmica kako klubova tako i reprezentacije Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA