19 C
Sarajevo
27.10.2024

Najmanje 10 policajaca ubijeno je u zasjedi na jugoistoku Irana

Naoružani napadači su u subotu upali u zasjedu dvije policijske patrolne jedinice i s njima razmijenili vatru u jugoistočnoj iranskoj provinciji Sistan i Beludžistan, ubivši najmanje 10 policajaca, javljaju državni mediji.

Incident se dogodio u Taftanu ranije u subotu kada je policija odgovorila na hitan poziv za rješavanje spora i napala kada su se vraćali, javila je državna novinska agencija IRNA, pozivajući se na policijski informativni centar.

Dvije policijske patrolne jedinice su upali u zasjedu pri povratku u policijsku stanicu, navodi se u saopćenju.

- OGLAS -

Iranski ministar unutrašnjih poslova Eskandar Momeni naredio je istragu nakon što je formirao komitet za ispitivanje detalja incidenta, javila je novinska agencija.

Komitetu, koji se sastoji od komandira policije i visokih zvaničnika ministarstva, naloženo je da posjeti mjesto incidenta i podnese izvještaj ministru “što je prije moguće”.

- Advertisement -

Militantna grupa Jaish al-Adl, koja često napada iranske snage sigurnosti, kasnije je preuzela odgovornost za napad na društvene mreže.

Sistan i Beludžistan su nemirna pogranična provincija sa prisustvom nekoliko militantnih grupa, uključujući Jaish al-Adl.

U aprilu je pet policajaca ubijeno kada su militanti otvorili vatru na njihova vozila na autoputu u blizini Siba i okruga Soran u pokrajini koja graniči s Pakistanom.

Ovaj incident se dogodio manje od sedmicu dana nakon sukoba u istoj provinciji između militanata Jaish al-Adl i snaga sigurnosti, u kojima je ubijeno 10 pripadnika i 18 militanata.

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) je u januaru pokrenula raketne napade na pakistansku provinciju Balučistan, tvrdeći da cilja na sjedište militantne grupe.

Pakistan je osudio napade i odgovorio svojim raketnim napadima na, kako je naveo, militantna mjesta duž iranske granice, što je dovelo do eskalacije tenzija između dvije strane.

Subotnji napad na policiju uslijedio je nekoliko sati nakon što je Izrael gađao vojne lokacije u različitim provincijama Irana, ubivši najmanje dva vojna vojnika. Detalji štete još nisu poznati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA