21.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Najtraženiji kriminalac na svijetu krio se u Beogradu: Prevario 200.000 ljudi, traže ga 3 zemlje

“Kralj kripto valuta” Do Kwon, jedan od najvećih prevaranata svih vremena koga su jurile vlasti tri zemlje i koji se trenutno nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, tokom bjekstva se krio u Beogradu, a njegov najbliži saradnik Han Chang Jun u srbijanskoj prijestonici kupio je luksuzni stan od dva miliona eura (3.63 miliona KM) u elitnom naselju.

Državljanin Južne Koreje Do Kwon nalazi se u prihvatilištu za strance u Crnoj Gori od 23. marta nakon odslužene četvoromjesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih dokumenata. On je sa saradnikom uhapšen na aerodromu u Podgorici sa lažnim pasošem 23. marta prošle godine kada su sa tim dokumentima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai, a kako je iz Srbije stigao u Crnu Goru, do danas je ostalo nepoznato.

Viši sud u Podgorici donio je nepravosnažno rejšenje početkom aprila kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Do Kwona u odnosu na obje zamolnice – Južne Koreje i SAD, dok će konačnu odluku o ovom predmetu donijeti ministar pravde Andrej Milović.

- OGLAS -

Podsjeća se da je Vrhovni sud Crne Gore nakon tajnog većanja i glasanja 3. aprila donio presudu kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kwona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

- Advertisement -

Sjedinjene Američke Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga New Yorka, tereti Do Kwona za više krivičnih dela uključujući zavjeru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

“Kralj kriptov valuta” koji se tereti za prevaru tešku nevjerovatnih 40 milijardi eura (72.78 milijardi KM) jedno vrijeme bio je Beograđanin. Kako je pisao DL news, Do Kwon se, dok su ga SAD, Južna Koreja i Singapur tražili zbog prevara, krio u luksuznom stanu u elitnom beogradskom naselju Dedinje, u kompleksu “Ambasador park”, a nekretnina u kojoj je živio, kupljena je za dva miliona eura (3.9 miliona KM).

U dokumentu iz katastra, do kojeg je došao DL news, pokazuje da je dupleks stan kupio južnokorejski državljanin Han Chang Jun, koji je uhapšen zajedno sa Do Kvonom, kada su iz Crne Gore htjeli da pobjegnu privatnim avionom u Dubai.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA