7 C
Sarajevo
06.05.2024

Nakon Australije, Kanade, Švedske, Japana, i Njemačka nastavlja saradnju s UN-ovom agenciju za pomoć Palestincima

Njemačka će nastaviti suradnju s UN-ovom agencijom za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), nakon što je izvještaj UN-a pokazao da Izrael tek treba dostaviti dokaze koji bi potkrijepili tvrdnje o umiješanosti u terorizam.

Njemačka vlada planira obnoviti suradnju s UN-ovom agencijom za Palestince (UNRWA) u Gazi, javlja Reuters u zajedničkom saopštenju ministarstava vanjskih poslova i razvoja u srijedu.

Odluka je uslijedila nakon istrage bivše francuske ministrice vanjskih poslova Catherine Colonna o tome ima li značajan broj zaposlenika UNRWA-e veze s Hamasom ili Islamskim džihadom. Pregledom neutralnosti agencije u ponedjeljak je zaključeno da Izrael tek treba poduprijeti svoje optužbe.

- OGLAS -

Njemačka ministarstva pozvala su UNRWA-u da brzo provede preporuke iz izvještaja, uključujući jačanje svoje funkcije unutarnje revizije i poboljšanje vanjskog nadzora upravljanja projektom.

“U podršci ovim reformama, njemačka vlada će uskoro nastaviti svoju suradnju s UNRWA-om u Gazi, kao što su Australija, Kanada, Švedska i Japan, između ostalih, već učinile”, navodi se u saopštenju.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Oren Marmorstein optužio je u ponedjeljak više od 2.135 radnika UNRWA-e da su članovi Hamasa ili Palestinskog islamskog džihada. Tvrdio je da je Colonnin pregled UNRWA-e bio nedovoljan i da predstavlja “napor da se izbjegne problem”.

SAD, koji je prije bio najveći donator UNRWA-e, odbacio je mogućnost nastavka financiranja najranije do marta 2025.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA