13.8 C
Sarajevo
18.09.2024

Napadi na Gazu nastavljeni

Viši zamjenik direktora UNRVA u Gazi Sam Rose rekao je da je škola El Jaouni u Nuseiratu, koju je Izrael bombardovao u srijedu, nedavno korišćena za vakcinaciju djece protiv dječje paralize.

U napadu je sravnjen dio škole El Jaouni i ubijeno šest radnika UNRVA, što je, kako je naglašeno iz Agencije UN-a za palestinske izbjeglice, najveći broj smrtnih slučajeva među njenim timom u jednom incidentu u njenoj istoriji.

Tijelo tursko-američke aktivistkinje Ajsenur Ezgi Ejgi, koju je izraelska vojska ubila tokom protesta protiv izraelskih nelegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, stiglo je u Istanbul.

- OGLAS -

Turska traži obdukciju kako bi prikupila dokaze za suđenje u tekućem procesu protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde (MSP).

U Španiji se održava sastanak nekoliko muslimanskih i evropskih zemalja na visokom nivou radi razgovora o završetku konflikta u Pojasu Gaze.

- Advertisement -

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares rekao je da Izrael nije pozvan jer nije dio kontakt grupe, dodajući da bi u budućnosti bilo korisno da “delegacija Tel Aviva bude za bilo kojim stolom gdje se razgovara o miru i rešenju dvije države“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borelj na skupu u Maridu pozvao je na “novi kolektivni napor“ da se zaustavi rat u Gazi i da se konačno postigne zajednički cilj EU o dvije države, Palestine i Izraela.

Papa Franjo osudio je smrt palestinske djece u izraelskim vojnim udarima u Gazi, nazivajući napade na škole, “ružnim“.

Kako je ocijenio, obje strane ne preduzimaju korake ka miru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA