30 C
Sarajevo
07.07.2024

Narod i Pravda: Iz Beograda se ponovo čuje eho Miloševićeve politike!

"Milorad Dodik, uz podršku Aleksandra Vučića, je direktna prijetnja očuvanju mira na širem prostoru Zapadnog Balkana"

“Skupom koji je održan 8.6.2024. godine u Beogradu i usvojenom deklaracijom još jednom je plastično pokazano da je Milorad Dodik, uz podršku Aleksandra Vučića, direktna prijetnja očuvanju mira na širem prostoru Zapadnog Balkana”, saopćeno je jutros iz Naroda i Pravde u vidu reakcije na jučerašnji Svesrpski sabor.

U saopćenju iz NiP-a navode da je jasno da se radi o “stranačkom” skupu.

“Iako je skup predstavljen kao „svesrpski“ jasno je da se radi o stranačkom skupu na kojem nije bilo mjesta za one koji se ne slažu sa rušilačkom politikom Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

- OGLAS -

Usvojenim zaključcima sa ovog privatnog okupljanja ponovo je potvrđena jasna namjera Milorada Dodika i vrha bosanskohercegovačkog entiteta RS, uz podršku Aleksandra Vučića i političkog vrha Srbije, da učine sve na razgradnji Dejtonskog mirovnog sporazuma i samog mira na prostoru Zapadnog Balkana”.

Dalje u saopćenju podsjećaju na Dodikove izjave za ruske medije svega dan ranije.

- Advertisement -

“Podsjećamo da je upravo Dodik za ruske medije ponovio kako ima namjeru povući se iz Dejtonskog mirovnog sporazuma uz otvorene najave kako svoju politiku usklađuje sa namjerama i željama same Rusije. Ovim je Dodik potpuno otvoreno i potpuno jasno otkrio svoje krajnje namjere”.

Jučerašnji skup su uporedili sa buđenjem projekta Slobodana Miloševića.

“Ovakav skup ustvari predstavlja buđenje projekta Slobodana Miloševića i nastavak jedne hegemonističke politike Srbije prema svojim susjedima. Takva politika ugrožava mir, stabilnost i čini nemogućom bilo kakvu regionalnu saradnju između nezavisnih i suverenih država na bazi poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od država. Politika Slobodana Miloševića osuđena je pred više međunarodnih sudova, a kompletan politički i vojni vrh koji mu je bio podređen osuđen je na dugotrajne zatvorske kazne i najteža krivična djela među kojima su i zločini protiv čovječnosti i genocid”.

“Zaključci = spisak želja”

Na Svesrpskom saboru usvojena je i “Deklaracija” sa zaključcima koja je izazvala određene reakcije u regionu.

FOTO TANJUG

“Usvojeni zaključci na ovom vikend-okupljanju ustvari su spisak želja koje nemaju niti će imati podršku institucija Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH nikada neće podržati ovakve zaključke, posebno one koji su u suprotnosti sa članom 3 (tačka 2) Ustava BiH.

Bosna i Hercegovina kao suverena i nezavisna država ima institucije koje imaju sve potrebne kapacitete da se suprotstave udaru na državu i spriječe svako ugrožavanje mira. Trajni zadatak svake istinske prodržavne politike ostaje jačanje ovih institucija”, navode iz NiP-a.

Za kraj su pozvali i PIC na djelovanje i reakciju.

“Posebno pozivamo Vijeće za implementaciju mira (PIK) da reagira na otvorene najave rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je primarna obaveza Vijeća za implementaciju mira posebno u okolnostima kada se ovakvi potezi koordiniraju sa Vladimirom Putinom i kada bi imali direktne posljedice na cijelu Evropu. Također, pitanje specijalnih i paralelnih veza bosanskohercegovačkog entiteta RS i Republike Srbije koji kao aranžman postoje upravo i samo kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju biti preispitane”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA