18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

NATO članice potpisale deklaraciju u Vašingtonu, spomenuta i BiH

Predstavnici zemalja članica NATO-a su na zasjedanju 10. jula usvojili Deklaraciju samita u Vašingtonu. Ona sadržava 38 tačaka i u njoj je opisano sve ono što bi trebao biti fokus Alijanse u narednim godinama. 

Na početku deklaracije su naveli kako će se NATO snažno i ujedinjeno oduprijeti svim prijetnjama po sigurnost. 

“NATO ostaje najjača alijansa u historiji. Jedinstveno i solidarno stojimo pred brutalnim ratom na evropskom kontinentu i u kritičnom trenutku za našu sigurnost. NATO je odbrambeni savez. Naša posvećenost da branimo jedni druge i svaki centimetar savezničke teritorije u svakom trenutku, kao što je sadržano u Članu 5. Vašingtonskog ugovora, je željezna” – navodi se na početku deklaracije.

- OGLAS -

Osvrnuli su se i na povećano idvajanje država kada je riječ o budžetu za odbranu.

“Ponovo potvrđujemo da će u mnogim slučajevima biti potrebni izdaci iznad 2 posto BDP-a kako bi se popravili postojeći nedostaci i ispunili zahtjevi u svim domenima” – jasno je naglašeno. 

- Advertisement -

Dio deklaracije odnosi se i na regiju Balkana. 

“Regija zapadnog Balkana i Crnog mora su od strateškog značaja za Alijansu. Nastavit ćemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i sigurnost te se suprotstavili zlonamjernom utjecaju. Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažmanu NATO-a na zapadnom Balkanu, uključujući i aktivnosti preko KFOR-a na Kosovu koje predvodi NATO” – objašnjena je 31. tačka deklaracije, a dio se odnosi i direktno na BiH:  

“Pozdravljao napore Moldavije da nastavi demokratske reforme, kao i Bosna i Hercegovina. Opredijeljeni smo da podržimo njihove sigurnosne i odbrambene sposobnosti te da poboljšamo njihove kapacitete za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama” – navedeno je u Deklaraciji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA