6 C
Sarajevo
22.10.2024

NATO upozorava Rusiju i Sjevernu Koreju da ne udružuju vojnike u Ukrajini: ‘To bi bila značajna eskalacija‘

Južnokorejski predsjednik Yoon opisao je suradnju Sjeverne Koreje s Rusijom kao ozbiljnu sigurnosnu prijetnju

Glavni sekretar NATO-a Mark Rutte upozorio je u ponedjeljak Pjongjang i Moskvu da ne šalju sjevernokorejske vojnike u borbe u ratu u Ukrajini.

“Raspoređivanje vojnika iz Sjeverne Koreje za pridruživanje Rusiji u Ukrajini “označilo bi značajnu eskalaciju”, objavio je Rutte na X-u nakon razgovora s južnokorejskim predsjednikom Yoonom Suk-Yeolom.

- OGLAS -

Njih su dvojica telefonom razgovarali o bliskim odnosima između Južne Koreje i zapadnog vojnog saveza, rekao je Rutte, istaknuvši suradnju u obrambenoj industriji i “međusobno povezanu sigurnost”.

Južnokorejski predsjednik Yoon opisao je suradnju Sjeverne Koreje s Rusijom kao ozbiljnu sigurnosnu prijetnju “ne samo za našu zemlju nego i za međunarodnu zajednicu”.

- Advertisement -

U petak je Južnokorejska nacionalna obavještajna služba (NIS) optužila sjevernokorejsku vojsku da je već poslala oko 1500 vojnika u Rusiju na obuku prije njihova očekivanog raspoređivanja u Ukrajini.

Služba tvrdi da je Sjeverna Koreja odlučila ukupno poslati oko 12.000 vojnika da pruže podršku Rusiji, uključujući specijalne jedinice.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u četvrtak Sjevernu Koreju da je ustupila svoje časnike Rusiji te da se priprema poslati 10.000 vojnika kao pomoć Moskvi u ratu u Ukrajini.

Rusija i Sjeverna Koreja poriču tvrdnje o slanju sjevernokorejskog vojnog osoblja da pomogne Rusiji protiv Ukrajine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA