11.6 C
Sarajevo
28.10.2024

Nešić se sastao s Larsom Gerdesom: Frontex uskoro dolazi u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, sastao se danas u Budvi sa Larsom Gerdesom, zamjenikom izvršnog direktora za operacije Frontexa, kako bi razgovarali o daljoj saradnji u oblasti migracija, granične sigurnosti i borbe protiv krijumčarenja migranata. Sastanak je održan tokom EU-Zapadni Balkan Ministarskog foruma o pravdi i unutrašnjim poslovima, u okviru koga je naglašena važnost operativne podrške Evropske unije i Frontexa za region zapadnog Balkana.

Tokom sastanka, ministar Nešić je istakao da je BiH u završnoj fazi pregovora sa Evropskom unijom o potpisivanju Sporazuma sa Frontexom, koji će značajno doprinijeti jačanju kontrole granica i suzbijanju ilegalnih migracija. Ministar je izrazio očekivanje da će sporazum omogućiti dodatnu tehničku podršku, obuku službenika i razmjenu informacija, čime će se unaprijediti kapaciteti Bosne i Hercegovine za pravovremeno odgovaranje na migracione izazove.

“Saradnja sa Frontexom je ključna za unapređenje sigurnosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu” – izjavio je ministar Nešić, dodajući da će sporazum sa Frontexom biti još jedna potvrda da su bezbjednosne agencije u BiH dio kolektivne evropske bezbjednosti i da Ministarstvo bezbjednosti predvodi reformske i integracione procese Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

- OGLAS -

Ministar je dodao da „čim tekst sporazuma bude spreman, pozivamo Frontex i radujemo se ponovnim susretima uskoro”, čime je izrazio dobrodošlicu za predstojeće operacije u Bosni i Hercegovini.

Gerdes je istakao posvećenost Frontexa nastavku podrške Bosni i Hercegovini i regionu u jačanju granične bezbjednosti, pohvalivši napore Ministarstva sigurnosti BiH na usklađivanju zakonodavstva i procedura sa standardima EU. On je također dodao da će Frontex uskoro, nakon usaglašavanja teksta sporazuma, doći u Bosnu i Hercegovinu kako bi koncipirao novu operaciju koja će osigurati efikasniju kontrolu migracionih tokova i dodatno ojačati bezbjednost granica.

- Advertisement -

Na kraju sastanka, obje strane su izrazile uvjerenje da će dodatna operativna podrška Frontexa omogućiti efikasniju kontrolu migracija i sigurnost granica u Bosni i Hercegovini i širem regionu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA