11.6 C
Sarajevo
22.09.2024

Netanyahu razmatra plan da iseli sve civile iz sjeverne Gaze i opkoli Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmatra plan da se svi palestinski civili istjeraju iz sjeverne Gaze, uključujući grad Gazu, kako bi napravili opsadu za borce Hamasa i natjerali ih da oslobode taoce, prenosi CNN.

Nejasno je koliko je Palestinaca ostalo sjeverno od takozvanog Necarimskog koridora, koji dijeli Gazu na dva dijela, ali se procjenjuje da ih ima stotine hiljada, navodi CNN.

U planu se ne pominje da li će, kada i kako civilima biti dozvoljeno da se vrate u sjevernu Gazu.

- OGLAS -

Poslije skoro godinu dana rata, Palestinci sve manje žele da poslušaju izraelske zahtjeve da se presele.

Ova ideja, prenosi CNN, dolazi od grupe penzionisanih izraelskih vojnih generala, koji su je zvanično predstavili izraelskoj vladi i moćnom parlamentarnom odboru.

- Advertisement -

Cilj je, kažu, da se opsadnom taktikom izgladnjuju borci Hamasa i navedu da oslobode 101 taoca koji se još uvek drži na teritoriji.

“Oni koji odu, dobit će hranu i vodu. Ali za nedjelju dana cijela teritorija sjevernog pojasa Gaze će postati vojna teritorija, a na ovu vojnu teritoriju, što se nas tiče, neće ulaziti nikakve zalihe“, kaže Giora Eiland, penzionisani izraelski vojni general koji potpisuje prijedlog, u videosnimku objavljenom na internetu ranije ovog mjeseca.

Izraelski nacionalni emiter Kan, podružnica CNN-a, izvijestio je u nedkelju da je Netanyahu, na sastanku iza zatvorenih vrata sa komitetom za vanjske poslove i odbranu Knesseta, rekao da plan “ima mnogo smisla“.

Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

“To je jedan od planova koji se razmatraju, ali postoji nekoliko drugih“, rekao je on, prema Kanovim tvrdnjama.

Nejasno je kada je sastanak održan.

Izraelski zvaničnik je potvrdio istinitost tog citata, ali je rekao: “Vidjeti ga kao dobrog, ne znači prihvatiti ga“.

Zvaničnik je rekao da će šef strateškog odjeljenja Izraelskih odbrambenih snaga u narednim danima Netanyahuu predstaviti “nekoliko alternativa“ kako da “liši Hamas mogućnosti civilne kontrole u ​​Gazi“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA