12.7 C
Sarajevo
06.05.2024

Nevjerovatni prizori vremena u Europi: Atena izgleda kao kolonija Marsa, Helsinki pobijelio

Žuto-narandžasta izmaglica saharske prašine prekrila je dijelove Grčke, stvarajući spektakularne prizore i navodeći vlasti da izdaju zdravstvena upozorenja.

Grčka meteorološka služba saopštila je da su vremenski uvjeti u utorak pogodovali kretanju prašine iz Afrike i da se to očituje u “povećanim koncentracijama u atmosferi”, posebno na jugu zemlje.

Oblaci prašine nošeni vjetrovima iz Sahare zatamnili su nebo nad grčkim glavnim gradom. Zbog visokih temperatura i koncentracije prašine atmosfera je postala zagušljiva, a vlasti pozivaju osobe s respiratornim bolestima na oprez.

- OGLAS -

Očekuje se da će se prašina postupno smanjivati u srijedu ujutro, predviđa služba, a od podne će biti “ograničena na istok”, piše CNN.

Mnogi su prošetali gradom u večernjim satima i jarko narandžaste prizore podijelili na društvenim mrežama. Grčki meteorolog Kostas Lagouvardos objavio je na Facebooku da Atena izgleda kao “kolonija Marsa”.

Oblaci prašine koji se kreću iz sjeverne Afrike prema Grčkoj i drugim regijama pojava je koja se događa povremeno, donoseći ograničenu vidljivost i upozoravajući na rizike za disanje.

Cipar na istočnom Mediteranu također je pogođen prašinom.

Sistem niskog tlaka iznad sjeverne Afrike nekoliko je puta sredinom aprila prebacio prašinu iznad Cipra, “zatamnivši nebo i smanjivši kvalitetu zraka”, objavila je NASA u utorak.

Slika s NASA-inog satelita Terra pokazala je “pokrov preplanule boje” iznad Cipra 22. aprila. Očekuje se da će prašina nastaviti prelaziti Mediteran, utječući i na Cipar i na Grčku tokom sljedećih nekoliko dana, saopštila je NASA.

Dok su dijelovi Grčke postali narandžasti, Finska se suočava s neuobičajeno bijelim aprilskim danima. Snijeg veći od uobičajenog na sjeveru kontinenta zaustavio je javni prijevoz diljem južne Finske, prenijela je javna televizija YLE.

“Čudno aprilsko vrijeme” donijelo je više od 20 centimetara snijega u neka područja, zaglavivši tramvaje i odgodivši autobusne i metro usluge u glavnom gradu Finske, te uzrokujući otkazivanje letova i kašnjenja u zračnoj luci Helsinki, prenio je u utorak YLE.

U međuvremenu, policija na jugozapadu zemlje izvijestila je o desetak saobraćajnih nesreća – iako nije bilo ozbiljno povrijeđenih – a radnici na održavanju su čistili snijeg s dalekovoda.

Iako snježne padavine nisu neuobičajene u zimskim mjesecima u Finskoj, predstavnik za medije helsinškog operatera javnog prijevoza HSL, Johannes Laitila, rekao je za YLE da je takvo vrijeme “neuobičajeno” za kraj aprila i pozvao putnike da ostave više vremena za putovanja.

Fotografije prikazuju stanovnike Helsinkija kako hodaju kroz debeli snijeg i led, noseći kišobrane pod jakim snježnim padavinama, a visoke nakupine snijega nakupljene su na pločnicima, automobilima i skuterima.

Finski operater zračne luke Finavia rekao je da je tokom noći u helsinškoj zračnoj luci pala ledena kiša “koja se gotovo odmah pretvara u led kad padne na tlo”.

“Kao rezultat toga, odleđivanje uzletno-sletne staze i odleđivanje krila aviona mora se raditi mnogo više nego što je to uobičajeno za to doba godine”, dodala je Finavia.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA